Wpływ nawyków żywieniowych na nasilenie zmian trądzikowych nadal pozostaje niejednoznaczny. Nie ma obecnie specyficznej diety trądzikowej, jednak wiele badań potwierdza związek pomiędzy niektórymi czynnikami dietetycznymi a występowaniem choroby.
Dr Aleksandra Znajewska o diecie w trądziku dorosłych
specjalista dermatolog-wenerolog
Jakie czynniki mają wpływ na rozwój trądziku?
Trądzik jest przewlekłą, zapalną chorobą jednostek włosowo-łojowych, w której dochodzi do powstawania zmian niezapalnych (zaskórników zamkniętych i otwartych) oraz zapalnych (grudek, krost i torbieli) – głównie na twarzy, dekolcie i plecach. Wśród osób w wieku 11–30 lat trądzik dotyczy nawet 90–95% populacji. Etiopatogeneza trądziku jest wieloczynnikowa. Wpływają na nią między innymi: czynniki hormonalne, genetyczne, przerost gruczołów łojowych, zmiana składu łoju, tworzenie zaskórników, odczyn zapalny, a także kolonizacja jednostek włosowo-łojowych przez gram-dodatnią bakterię beztlenową Cutibacterium acnes.
Znaczenie diety w leczeniu choroby
Wpływ nawyków żywieniowych na nasilenie zmian trądzikowych nadal pozostaje niejednoznaczny. Nie ma obecnie specyficznej diety trądzikowej, jednak wiele badań potwierdza związek pomiędzy niektórymi czynnikami dietetycznymi a występowaniem choroby.
- Badania wykazują niekorzystną korelację między trądzikiem a dietą o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Żywność o wysokim IG to przede wszystkim wysoko przetworzone produkty typu fast food.
- Produkty o niskim IG nie będą powodowały skoków glukozy i zwiększonej produkcji sebum, tak więc w trądziku zaleca się dietę o niskim indeksie glikemicznym.
- Mleko może wpływać na zaostrzenie zmian trądzikowych oraz zwiększać tendencję do powstawania zaskórników ze względu na zawartość hormonów lub czynników wpływających na ich endogenną produkcję.
- Innym produktem, który może zaostrzać zmiany trądzikowe, jest czekolada mleczna, która posiada wysoki indeks glikemiczny. Zaobserwowano różnice między czekoladą mleczną a gorzką, biorąc pod uwagę właściwości przeciwutleniające – okazuje się, że gorzka czekolada jest mniej komedogenna.
Jakie produkty warto włączyć do diety antytrądzikowej?
Aby wspomóc leczenie trądziku, należałoby włączyć do diety produkty będące źródłem kwasów omega-3, takie jak ryby, olej lniany, nasiona chia czy orzechy włoskie. Istnieją prace, których autorzy przekonują o pozytywnym wpływie na skórę pestek dyni oraz słonecznika, gdyż zawierają dużo cynku, który wykazuje bakteriostatyczne działanie względem Cutibacterium acnes.
Dieta – jak ograniczyć skutki nadmiernej glikacji przyspieszającej proces starzenia?
Nadmiar cukru w diecie i złe nawyki żywieniowe mogą znacznie przyspieszyć proces starzenia się skóry. Jak powstrzymać nadmierną glikację nieenzymatyczną wywołaną nieodpowiednim odżywianiem, czyli tak zwane scukrzenie kolagenu?
U osób, które chcą poprawić wygląd skóry z przebarwieniami, nie czekając na jesień, bezpiecznym zabiegiem w miesiącach letnich będzie infuzja tlenowa. O jej zaletach opowiada …
Lek. Anna Grodecka o opryszczce Specjalista dermatolog – wenerolog, lekarz medycyny estetycznej Opryszczka – przyczyny choroby Opryszczkę mogą wywołać dwa spokrewnione wirusy: HSV-1 i HSV-2 …