Wpływ nawyków żywieniowych na nasilenie zmian trądzikowych nadal pozostaje niejednoznaczny. Nie ma obecnie specyficznej diety trądzikowej, jednak wiele badań potwierdza związek pomiędzy niektórymi czynnikami dietetycznymi a występowaniem choroby.

Dr Aleksandra Znajewska o diecie w trądziku dorosłych
specjalista dermatolog-wenerolog
Jakie czynniki mają wpływ na rozwój trądziku?
Trądzik jest przewlekłą, zapalną chorobą jednostek włosowo-łojowych, w której dochodzi do powstawania zmian niezapalnych (zaskórników zamkniętych i otwartych) oraz zapalnych (grudek, krost i torbieli) – głównie na twarzy, dekolcie i plecach. Wśród osób w wieku 11–30 lat trądzik dotyczy nawet 90–95% populacji. Etiopatogeneza trądziku jest wieloczynnikowa. Wpływają na nią między innymi: czynniki hormonalne, genetyczne, przerost gruczołów łojowych, zmiana składu łoju, tworzenie zaskórników, odczyn zapalny, a także kolonizacja jednostek włosowo-łojowych przez gram-dodatnią bakterię beztlenową Cutibacterium acnes.
Znaczenie diety w leczeniu choroby
Wpływ nawyków żywieniowych na nasilenie zmian trądzikowych nadal pozostaje niejednoznaczny. Nie ma obecnie specyficznej diety trądzikowej, jednak wiele badań potwierdza związek pomiędzy niektórymi czynnikami dietetycznymi a występowaniem choroby.
- Badania wykazują niekorzystną korelację między trądzikiem a dietą o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Żywność o wysokim IG to przede wszystkim wysoko przetworzone produkty typu fast food.
- Produkty o niskim IG nie będą powodowały skoków glukozy i zwiększonej produkcji sebum, tak więc w trądziku zaleca się dietę o niskim indeksie glikemicznym.
- Mleko może wpływać na zaostrzenie zmian trądzikowych oraz zwiększać tendencję do powstawania zaskórników ze względu na zawartość hormonów lub czynników wpływających na ich endogenną produkcję.
- Innym produktem, który może zaostrzać zmiany trądzikowe, jest czekolada mleczna, która posiada wysoki indeks glikemiczny. Zaobserwowano różnice między czekoladą mleczną a gorzką, biorąc pod uwagę właściwości przeciwutleniające – okazuje się, że gorzka czekolada jest mniej komedogenna.
Jakie produkty warto włączyć do diety antytrądzikowej?
Aby wspomóc leczenie trądziku, należałoby włączyć do diety produkty będące źródłem kwasów omega-3, takie jak ryby, olej lniany, nasiona chia czy orzechy włoskie. Istnieją prace, których autorzy przekonują o pozytywnym wpływie na skórę pestek dyni oraz słonecznika, gdyż zawierają dużo cynku, który wykazuje bakteriostatyczne działanie względem Cutibacterium acnes.
Dieta – jak ograniczyć skutki nadmiernej glikacji przyspieszającej proces starzenia?
Nadmiar cukru w diecie i złe nawyki żywieniowe mogą znacznie przyspieszyć proces starzenia się skóry. Jak powstrzymać nadmierną glikację nieenzymatyczną wywołaną nieodpowiednim odżywianiem, czyli tak zwane scukrzenie kolagenu?
Większość kobiet dąży do uzyskania wymarzonej figury przed sezonem bikini. Przechodzą na restrykcyjną dietę, wybierają…
Naszą skórę zamieszkują miliony bakterii, wirusów i grzybów. Składają się one na jej mikrobiotę. Flora…