Ludzie powinni się detoksykować, jeżeli się czymś zatruli. Osoby zachowujące się mniej lub bardziej racjonalnie, jedzące warzywa, owoce, mięso, ryby, pijące płyny, nie potrzebują detoksykacji.
Prof. Artur Mamcarz
kardiolog, Kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WLWUM
Osoby zachowujące się mniej lub bardziej racjonalnie, jedzące warzywa, owoce, mięso, ryby, pijące płyny, nie potrzebują detoksykacji. Jej popularność wzięła się prawdopodobnie z tego, że ulegliśmy przeświadczeniu, że wszystko wokół jest zatrute.
Skąd takie przeświadczenie?
Trują nas producenci żywności, sprzedawcy w sklepach, strach cokolwiek kupować. Zatruć się można grzybami czy metalami ciężkimi – może stąd ten strach przed zatruciem, że sporo z nas jest przekonanych o skażeniu całej żywności dokoła. Ale – proszę Państwa – wszyscy jemy nienaturalnie. Bo co to znaczy: jedzenie naturalne? Czy detoksykacja sokiem ze szpinaku czy jarmużu jest naturalna? A gdzie ten szpinak jest uprawiany? Na ekologicznych polach ekologicznych rolników? Nie przesadzajmy!
Proste metody
- Jeżeli ktoś chce pomóc organizmowi po tym, jak zgrzeszył przejedzeniem na weselu siostrzenicy i zjadł 7 tys. kcal w ciągu doby, niech następnego dnia je same warzywa.
- Zdrowy organizm poradzi sobie z tym, co ma w środku, wydali produkty przemiany materii.
- Jeżeli ktoś przesadził z alkoholem, niech następnego dnia pije dużo wody, weźmie witaminę C i elektrolity: potas, magnez, i porządnie się wyśpi.
Sekrety detoksu
- Część osób, decydując się na detoks, tak naprawdę ucieka do detoksykacji bardziej psychologicznej, od toksycznego świata, w którym żyje: od partnera, od szefa.
- Niektóre osoby myślą: „Moje złe samopoczucie wynika z tego, że źle jem, to jedzenie jest zatrute”.
- Tymczasem to relacje czy praca wpływają na ich złe samopoczucie, a nie jedzenie.
- Na takim przeświadczeniu o zatruciu wszystkiego dookoła bazuje „słynny” Jerzy Ziemba, nie mający kompletnie odpowiedzialności społecznej, wygadujący bzdury, chcący wyleczyć chorych na raka ludzi skórkami z łapek kurzych. Powtarzam: detoksykacja jest potrzebna wtedy, kiedy się człowiek zatruł. Czy zwykłym życiem można się zatruć? Niech każdy sam odpowie sobie na to pytanie.
*materiał jest fragmentem książki „Chrzań te diety” K.Romanowska, A. Piskała
Jakie składniki w diecie wydłużą młodość skóry?
Wiadomo, że deficyt nienasyconych kwasów tłuszczowych osłabia naturalną odporność skóry. W ten sposób objawia się licznymi zaburzeniami, począwszy od utraty nawilżenia i jędrności, poprzez nadmierne rogowacenie i powstawanie zaskórników, aż po stany zapalne…
Agnieszka Topczewska – Piskała o odchudzaniu i mitach na ten temat diet coach, dietetyk, autorka książki „Chrzań te diety”. Wiele osób mnie pyta : „co …
Peelingi węglowe od kilkunastu miesięcy robią zawrotną karierę wśród miłośniczek nieinwazyjnego odmładzania i rewitalizacji skóry. Zabiegi te są skuteczniejsze i bardziej spektakularne gdy są wspomagane …