fbpx

Rola mikrobiomu jelitowego w starzeniu skóry

Autor Przemek
dieta mikrobiom

Mikrobiotę jelitową niektórzy naukowcy określają jako nowy organ. W jelitach w przybliżeniu znajdują się drobnoustroje ważące ogółem blisko 1,5 kg. Ludzki mikrobiom składa się z ponad miliona genów. Ma on ogromny wpływ na procesy starzenia.

Claudia Musiał

dr n. med. i n. o zdr. Claudia Musiał o mikrobiomie jelitowym

Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauk medycznych, kosmetolog o specjalności kosmetologia bioestetyczna, trycholog. Naukowiec zajmujący się onkologią eksperymentalną i biologią molekularną.

Termin „mikrobiom” określa społeczność mikroorganizmów z uwzględnieniem ich genomu oraz metabolitów. Mikrobiota obejmuje społeczność wszystkich żywych mikroorganizmów w danym miejscu. Do zasadniczej roli mikrobiomu jelitowego zaliczają się: regulacja pracy jelit, modulacja układu immunologicznego, kontrola procesu starzenia czy modulacja pracy mózgu. Ponadto reguluje ona funkcje układu sercowo-naczyniowego oraz funkcję metaboliczną. Na regulację mikrobioty jelitowej kluczowy wpływ wywierają czynniki ekspozomalne. Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim dietę i styl życia. Obecnie podkreśla się w związku z tym niezwykle istotną rolę przyjmowanych probiotyków. Za odpowiednie wzorce żywieniowe wspierające homeostazę mikrobioty jelitowej uważa się dietę śródziemnomorską i okinawską. Wśród rekomendowanych sposobów żywienia znalazła się ponadto dieta wietnamska − gdzie kluczowym źródłem węglowodanów jest ryż. Ponadto wyróżnia się także dużą ilość owoców, warzyw, ryb morskich czy roślin strączkowych. Dieta wietnamska wiąże się również z małym spożyciem mięsa. Jadłospis oparty na warzywach i owocach z reguły cechuje się właściwościami przeciw-
utleniającymi. Wspiera on także fermentację bakteryjną, wspomagając właściwy rozwój mikrobioty jelitowej. Dysbioza mikrobioty jelitowej może wynikać ze spożycia zbyt dużej ilości produktów mlecznych, węglowodanów (rafinowanych), cukrów, żywności przetworzonej oraz czerwonego mięsa. Zwiększone spożycie czerwonego mięsa wpływa również na indukcję stanu zapalnego na poziomie jelit, a oprócz tego mechanizm ten powoduje stan zapalny o charakterze ogólnoustrojowym. W procesie starzenia się skóry swój udział ma oś jelitowo-mózgowo-skórna. Mikroflora jelitowa jest skorelowana z dermatozami o charakterze przewlekłym, jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik pospolity. 

Oś jelita − mózg − skóra a proces starzenia

W 1930 roku po raz pierwszy zaproponowano korelację zaburzeń psychicznych z dysbiozą jelitową i indukcją stanów zapalnych o charakterze ogólnoustrojowym bądź miejscowym. Homeostaza skóry związana z mikroflorą jelitową prawdopodobnie jest możliwa za pośrednictwem komensali jelitowych. Wywierają one bezpośredni wpływ na odporność ogólnoustrojową organizmu człowieka. Jak wskazują Catherine A. O’Neill i wsp. w publikacji „The gut-skin axis in health and disease: a paradigm with therapeutic implications”, oś jelitowo-skórna wynika ze zbieżności cech skóry i jelit. Zarówno skóra, jak i jelita z  fizjologicznego punktu widzenia wykazują silne unaczynienie oraz unerwienie. W powyższej pracy wskazano, że oba narządy są kluczowe wobec układu neuroendokrynnego, a także układu odpornościowego. W odniesieniu do terminologii osi jelitowo-mózgowo-skórnej wskazuje się na wysoką korelację mikrobioty jelitowej, stresu psychicznego i stanów zapalnych skóry. Wiadomo, że stres psychiczny indukuje aktywność dermatoz skórnych. Wynika to z faktu, że stres o charakterze przewlekłym jest związany z indukcją neuroprzekaźników za pośrednictwem drobnoustrojów jelitowych. Następnie dochodzi do uwolnienia cytokin prozapalnych, które wywołują ogólnoustrojowy stan zapalny o charakterze przewlekłym. Mechanizm ten wspiera indukcję procesu starzenia i wyzwala dermatozy skórne o charakterze zapalnym. Jak wskazała dr Doris Day podczas sympozjum w South Beach w 2023 roku w ramach wystąpienia „The gut-skin-brain axis: the secret life of skin”, zaburzenia psychiczne mogą wynikać z dysregulacji obrony antyoksydacyjnej. Należy przypomnieć, że podwyższony poziom stresu oksydacyjnego indukuje również senescencję komórkową. So Yeon Lee i wsp. w publikacji „Microbiome in the gut-skin axis in atopic dermatitis” podkreślają, że kortyzol, znany jako hormon stresu, indukuje dysbiozę jelitową. Mechanizm ten dotyczy również cząsteczek neuroendokrynnych, na które składają się serotonina, tryptamina i trimetyloamina. Z kolei za pośrednictwem powyższego mechanizmu są indukowane procesy zapalne na poziomie skóry. Sygnalizacja między jelitami a mózgiem jest dwukierunkowa. Mikrobiom jelitowy podobnie jak mikrobiom skóry jest charakterystyczny dla każdej osoby i zmienia się w ciągu całego życia. Jak wskazują źródła, na podstawie mikrobiomu jelitowego można w przybliżeniu określić wiek danej osoby. Badacze określili ten mechanizm jako zegar starzenia się mikrobiomu, co przedstawiono również na łamach publikacji Y. Chena i wsp. „Human microbiome aging clocks based on deep learning and tandem of permutation feature importance and accumulated local efects”. Należy także pamiętać o roli jelitowych komórek macierzystych, które ulegają ciągłym procesom różnicowania i samoodnowy. U podłoża procesu starzenia mogą leżeć modyfikacje epigenetyczne odnoszące się do mikroflory jelitowej. Zaburzenie bariery jelitowej można określić za pośrednictwem zonuliny, która stanowi fizjologiczny marker ścisłych połączeń międzykomórkowych. Jej poziom ocenia się w badaniach próbki kału i krwi. Jak wskazują badania, modulacja mikrobiomu jelitowego może wpływać na allostazę skóry, która stanowi określenie wobec stabilizacji homeostazy skóry na skutek wprowadzenia zmiany. Stąd też stan zapalny skóry i bariera skórna są regulowane za pośrednictwem bakterii jelitowych.  Audrey Gueniche i wsp. w publikacji „Lactobacillus paracasei CNCM I-2116 (ST11) inhibits substance P-induced skin infammation and accelerates skin barrier function recovery in vitro” wskazują, że możliwe jest przywrócenie odpowiedniej homeostazy skóry na skutek ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe za pośrednictwem modulacji mikroflory jelitowej. Stąd też przyjmuje się, że odpowiednia probiotykoterapia może znaleźć zastosowanie w prewencji fotostarzenia skóry. Jak wiadomo, w obszarze jelit, mózgu i skóry zachodzi komunikacja. Co ciekawe, dochodzi również do niej między wątrobą (w nawiązaniu do mózgu) a układem nerwowym – mediatory immunologiczne wysyłają sygnały za pośrednictwem nerwu błędnego, który unerwia wątrobę. Iman Salem i wsp. w pracy „The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis” zaproponowali określenie ,,rehabilitacja ekosystemu jelitowego”, które oznacza działania profilaktyczne związane z modulacją mikrobioty jelitowej z uwzględnieniem odpowiedniej suplementacji wspierającej zdrowie jelit. Jak wskazują źródła, również stymulacja nerwu błędnego może znaleźć zastosowanie w praktykach mających na celu poprawę kondycji skóry.

Efektywność probiotyków i prebiotyków w procesie starzenia

Jak wskazano, oś jelitowo-skórna jest dwukierunkową drogą komunikacji. Dysbioza jelitowa może indukować stan zapalny skóry, co prowadzi do przedwczesnego starzenia się skóry. Upośledzenie bariery skórnej z jednoczesną dysbiozą mikrobiomu skóry może indukować zaburzenia mikrobioty jelitowej o charakterze zapalnym. Jak wskazano powyżej, zaburzenia te tworzą błędne koło. Remedium stanowi holistyczne, kompleksowe podejście do procesu starzenia się organizmu człowieka. Proponuje się zatem zastosowanie odpowiedniej probiotykoterapii w formie doustnej, a także preparaty miejscowe wspierające mikrobiotę skórną. W przypadku stanów zapalnych skóry jednym z polecanych szczepów bakteryjnych jest Lactobacillus paracasei CNCM I-2116 (ST11). Co ciekawe, proces gojenia się ran wspiera także suplementacja szczepu Lactobacillus reuteri. Z kolei szczep Lactobacillus casei DN-114 001 znajduje zastosowanie we wsparciu układu immunologicznego, a także w przypadku nadreaktywności skóry. Probiotykoterapia ukierunkowana na starzenie skóry może również obejmować taki szczep jak Lactobacillus buchneriLactobacillus są ukierunkowane na stany zapalne skóry. Jak wskazują źródła, Lactobacillus acidophilus znajduje zastosowanie w fotostarzeniu skóry. Z kolei Lactobacillus casei wykazuje działanie wobec kolagenazy i elastozy. Probiotyki w postaci Bifidobacterium breve B-3 swoim działaniem są ukierunkowane na TEWL (z ang. transepidermal water loss), czyli transepidermalną utratę wody i suchość skóry. Jak wskazują źródła, za stymulację układu odpornościowego przy jednoczesnym działaniu przeciwzapalnym odpowiada suplementacja takich szczepów jak BifidobacteriaEnterobacterClostridium czy Enterococcus, które jednocześnie indukują wytwarzanie kwasu foliowego, propionianu, octanu i maślanu. Stąd też wspierają wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acids). Oprócz probiotyków zastosowanie znajdują także prebiotyki, które wpływają na wzrost określonych szczepów probiotycznych w jelitach. Do grupy prebiotyków zalicza się m.in. inulinę, laktulozę i fruktooligosacharydy. Wyróżnia się także synbiotyki, stanowiące połączenie substancji probiotycznych i prebiotycznych. W odniesieniu do osi jelitowo-mózgowo-skórnej zastosowanie znajdują przede wszystkim psychobiotyki. Termin ten jest dziełem prof. Teda Dinana, współautora książki „The psychobiotic revolution”. Psychobiotyki obejmują szczepy bakteryjne i mają na celu m.in. obniżenie poziomu stresu. Scott S. Anderson i wsp. w pracy „Psychobiotics-like activity as a novel treatment against dry scalp related-white flakes production with pogostemon cablin leaf extract” przedstawili również zastosowanie psychobiotyków w przypadku suchości skóry głowy i łupieżu. Jak wskazują Mary M. Kober i wsp. w publikacji „The efect of probiotics on immune regulation, acne, and photoaging”, warto zwrócić uwagę na takie szczepy jak Bifidobacterium breve Yakult (BBY), Lactobacillus johnsonii (La1), Lactobacillus johnsonii NCC 533 (La1) czy Lactobacillus rhamnosus GG. W diecie przeciwstarzeniowej w odniesieniu do osi jelitowo-mózgowo-skórnej należy wziąć pod uwagę także żywność fermentowaną. Produkty fermentowane są bogate w probiotyki i kwas mlekowy. Istotna jest także obecność beta-glukanów, które skutecznie wspierają układ odpornościowy. Co więcej, proces fermentacji zwiększa biodostępność substancji czynnych dzięki rozkładowi na mniejsze cząstki. Do żywności fermentowanej należą: kefir, produkty kiszone (np. kapusta kiszona, kimchi) czy kombucha. Jak twierdzą Gitishree Das i wsp. w publikacji „Traditional fermented foods with anti-aging efect: a concentric review”, żywność fermentowana wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Dzięki swoim właściwościom wspiera długowieczność. 

Gerobiotyka

Nową dziedziną probiotykoterapii są gerobiotyki. Dziedzina gerobiotyki stanowi odpowiedź na nowatorską koncepcję geronauki. Gerobiotyki to szczepy probiotyczne, a także postbiotyki i parabiotyki, które wspierają długowieczność. Autorzy publikacji „Gerobiotics: probiotics targeting fundamental aging processes” proponują następujące szczepy probiotyczne: Lactobacillus brevis OW38, Bifidobacterium longum BB68, Lactobacillus plantarum AR501, Lactobacillus fermentum MBC2, Lactobacillus plantarum AR501, Bifidobacterium breve B-3, Bifidobacterium lactis HN019 czy Lactobacillus casei Shirota. Wymienione szczepy bakteryjne zostały zaproponowane na podstawie wyników badań laboratoryjnych in vitro oraz in vivo, częściowo przeprowadzonych na modelach zwierzęcych. Autorzy wspomnianej publikacji proponują w niej także potencjalne biomarkery starzenia się, do których zaliczają TSH, leptynę, NT-proBNP, fibrynogen, rezystynę, progranulinę, laktoferynę, bilirubinę, kalretikulinę czy wimentynę. Co ciekawe, obecnie przedmiotem wielu badań naukowych jest mechanizm starzenia się mikrobioty jelitowej stulatków. 

Bibliografia:

dr n. med. Claudia Musiał, Kosmetologia i Trychologia Gerontologiczna. Ujęcie holistyczne, Warszawa 2024.

 

Dieta w chorobach skóry – na co zwracać uwagę?

Przyjmuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta może efektywnie wspomagać terapię trądziku. Chociaż złą sławą – jako nasilające stany zapalne w przypadku tej dolegliwości – zostały owiane m.in. czekolada, cukier, produkty mleczne, to wciąż brak jednoznacznych badań na ten temat, a dyskusja, czy wpływ na nasilenie trądziku ma dieta jako całokształt spożywanego pożywienia czy tylko poszczególne jej składniki, pozostaje otwarta…

Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności