Jakie potrawy nasilają trądzik dorosłych, a jakie go wyciszają?

Autor Magdalena Błaszczak
dieta-na-tradzik
katarzyna-nowacka

Katarzyna Nowacka

ekspertka kosmetologii, prekursorka kosmetologii holistycznej. Od 2000 r. prowadzi własny gabinet w Kaliszu

Ta dieta pomaga wyciszyć trądzik

Mianem trądziku hormonalnego określa się dermatozę skórną, która dotyka ludzi, szczególnie kobiety powyżej 25. roku życia. Fachowa nazwa to Acne Tarda, trądzik dorosłych. Rzeczywiście u jego podstaw leżą szeroko rozumiane zaburzenia hormonalne, choć temat jest bardziej złożony. Znaczący wpływ na zaawansowanie choroby, a także na jej terapię ma dieta stosowana przez pacjenta.

Co wywołuje  trądzik dorosłych

  • Obniżony poziom estrogenów, progesteronu i wygaszanie pracy jajników w okresie przekwitania wywołuje dominację androgenów.
  • Niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, silny, długotrwały stres i związany z nim wzrost kortyzolu, adrenaliny, przy jednoczesnym obniżeniu się poziomu DHEA, a także cukrzyca, insulinooporność predysponują do tworzenia się zmian trądzikowych i przewlekłego przebiegu schorzenia.
  • Kolejnym aspektem inicjowania trądziku hormonalnego jest uprawianie sportu wyczynowego, podczas którego dochodzi do nadmiernego wydzielania androgenów, kortyzolu, katecholamin.
  • Znaczenie ma tu presja, duch rywalizacji, intensywność treningów, wzrost spożycia protein w diecie, które są obecne w mieszankach dla sportowców.

Nie bez znaczenia dla trądziku hormonalnego jest zachowanie właściwej diety.

Te potrawy pogłębiają trądzik dorosłych

Wpływu odżywiania na stan skóry nie można kwestionować. Dieta obfitująca w potrawy tłuste i słodkie, duża zawartość tłuszczy nasyconych, węglowodanów prostych, dania wysoko przetworzone, fast foody (wzrost atmosfery prozapalnej w organizmie), restrykcje, eliminacje żywieniowe oraz jednostronność i brak urozmaicenia pokarmów powodują niedobory witamin A, D, E, z grupy B, mikro- i makroelementów: Zn, Fe, Cu, Se, Mg, Ca, tak ważnych dla procesu keratynizacji naskórka, funkcjonowania skóry i całego ustroju.

Założenia diety wspierającej terapię skóry trądzikowej

Należy zadbać o niski indeks glikemiczny, równowagę białek i węglowodanów, ograniczenie węglowodanów prostych, redukcję nabiału i tłuszczy prozapalnych (spożycia mięsa wieprzowego), właściwy stosunek omega 6/3, NNKT, ryby, jaja, przyprawy (rozmaryn, goździki, cynamon, kurkuma), wykluczenie żywności przetworzonej.

  • W diecie powinny przeważać warzywa nad owocami, napary i herbaty ziołowe, zielona herbata (zero napojów słodzonych!), pokarmy bogate w fitoestrogeny i lignany.
  • Mleko i przetwory mleczne budzą sporo kontrowersji w przypadku diety osoby cierpiącej na trądzik. Z jednej strony to źródło aminokwasów, NNKT, wapnia, potasu, magnezu, witamin A, B12, C, D, E, a więc składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania skóry, a z drugiej strony nabiał wywołuje reakcję organizmu w kierunku zwiększenia syntezy kwasów tłuszczowych w sebocytach, pobudzenia trzustki do produkcji insuliny i IGF-1 w wątrobie. Dzieje się tak za sprawą aminokwasów: leucyny, izoleucyny, waliny, tryptofanu i prekursorów DTH oraz białek serwatkowych, które wywołują wzrost produkcji cytokin prozapalnych. Wniosek nasuwa się sam, że jeśli obserwujemy zaostrzenie zmian trądzikowych po spożyciu mleka i jego przetworów, ograniczamy lub wykluczamy je z jadłospisu.

Suplementy wspierające terapię skóry z trądzikiem

Istotny udział w postępowaniu ze skórą dotkniętą zmianami trądzikowymi ma również odpowiednio dobrana suplementacja. Warto zastosować:

  • Oleje: z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, dyni, EPA,
  • prebiotyki/probiotyki przeciwzapalne, przeciwgrzybowe,
  • A i karotenoidy, z grupy B, C, D, E,
  • polifenole, antyoksydanty,
  • mikro- i makroelementy: cynk, siarka, krzem, selen, chrom, wapń.
  • Ważne są również fitoestrogeny, lignany (soja, maca, kudzu, ziarna sezamu, słonecznika) ze względu na możliwość regulacji hormonalnej.

Trądzik dorosłych – jak się go pozbyć?

Trądzik jest problemem, który dotyczy coraz więcej dorosłych. To przewlekła zapalna choroba gruczołów łojowych charakteryzująca się występowaniem zaskórników, grudek, krostek, czasem torbieli, blizn i przebarwień pozapalnych. Za główne czynniki wywołujące uważa się geny, dietę, przyjmowane leki, stosowane kosmetyki, nieodpowiednią pielęgnację i stres…

Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności