Nie tylko zmienne warunki atmosferyczne, wysiłek fizyczny czy stresująca sytuacja powodują pojawienie się zaczerwienienia w obrębie policzków. Często także posiłek w gronie znajomych może być bardzo kłopotliwy.

Dr n.med. Aleksandra Znajewska-Pander o diecie w trądziku różowatym
specjalista dermatolog-wenerolog, lekarz medycyny estetycznej
Kto najczęściej choruje na trądzik różowaty?
Trądzik różowaty to choroba obejmująca pierwotnie środkową część twarzy, w której grudki i krostki rozwijają się na przekrwionym, rumieniowym podłożu z teleangiektazjami, czyli rozszerzonymi naczyniami. Zwykle rozpoczyna się około 30. roku życia, szczytowe nasilenie przypada między 40. a 60. rokiem życia i szacuje się, że dotyczy wówczas około 3% populacji. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni.
Jakie są najczęstsze przyczyny trądziku różowatego?
W patogenezie uwzględnia się:
- czynniki genetyczne;
- współistnienie z chorobami narządów wewnętrznych, zwłaszcza przewodu pokarmowego (Helicobacter pylori);
- z nadciśnieniem;
- z infestacją roztoczem Demodex.
W trakcie rozmowy z pacjentem najczęściej pada pytanie: w jakich sytuacjach obserwuje się nasilanie rumienia na skórze? Okazuje się, że nie tylko zmienne warunki atmosferyczne, wysiłek fizyczny czy stresująca sytuacja powodują pojawienie się zaczerwienienia w obrębie policzków. Często także posiłek w gronie znajomych może być bardzo kłopotliwy.
Czego powinni unikać chorzy na trądzik różowaty?
Kluczowy objaw czerwienienia naukowcy wiążą z podażą kalorii pochodzących przede wszystkim z wysokoenergetycznych węglowodanów (pieczywo, makarony) oraz cukrów prostych, czyli słodyczy. W diecie powinno unikać się tzw. wyzwalaczy rumienia: w szczególności gorących napojów (kawa, herbata), alkoholu (w tym wina i alkoholi wysokoprocentowych), ostrych przypraw (zwłaszcza pieprzu cayenne, czerwonego pieprzu), ostrych sosów, kapsaicyny, która znajduje się m.in. w papryce. Inne produkty, które także mogą spowodować rozszerzenie naczyń krwionośnych to: rodzynki, figi, czekolada, owoce cytrusowe, sos sojowy, sery żółte.
Co warto włączyć do diety?
Dieta pacjenta z trądzikiem różowatym nie polega tylko na wyeliminowaniu produktów, które mogą zaostrzać uciążliwe objawy. Istotna jest też temperatura spożywanych pokarmów. Gorące napoje czy potrawy skutecznie nasilają rumień. Liczne prace naukowe potwierdzają korzystny wpływ wprowadzonej diety na przebieg choroby. Jagody, wiśnie, jeżyny, kwasy omega-3, cynk, witaminy C, PP i B2 korzystnie oddziałują na nasilenie rumienia. W ostatnim czasie uwagę zwrócono również na pozytywny wpływ pro- i prebiotyków.
Odchudzanie – dlaczego z czasem jest nam coraz trudniej schudnąć?
Przeciętnemu dorosłemu przybywa od pół do jednego kilograma rocznie – a wraz z wiekiem, jak może się wydawać, coraz trudniej jest schudnąć. Nawet jeśli nie miałaś dotychczas problemów z utrzymaniem wagi, stopniowe pojawianie się dodatkowych kilogramów staje się z czasem trudniejsze do opanowania…
To problem, z którym boryka się wiele kobiet. Przebarwienia postarzają skórę optycznie bardziej niż zmarszczki i mogą pojawić się w każdym wieku. mgr Anna Milewska …
Zaburzone widzenie własnego ciała, czyli dysmorfofobia, to coraz częściej diagnozowane zaburzenie psychiczne. Jak się okazuje, bardzo często dotyczy ono nie tylko wyglądu skóry czy rysów …