Liczba komórek tłuszczowych w organizmie nie jest stała. Kiedyś rzeczywiście uważano, że powstają one tylko do pewnego wieku. Przypuszczano, że tworzą się one u dzieci do 7 lat. Jeszcze na studiach uczono mnie, że grube dziecko będzie grubym dorosłym.

Dr Marek Wasiluk o tyciu i komórkach tłuszczowych
Lekarz medycyny estetycznej z Kliniki Triclinium
Tycie – nowe badania
Jednak badania pokazują, że nowe komórki tłuszczowe mogą się tworzyć również w całym dorosłym życiu. Wystarczy stworzyć im odpowiednie warunki. Najczęściej robimy to z łatwością je sami, gdy jemy za dużo i niezdrowo oraz nie ruszamy się odpowiednio dużo. Tymczasem w organizmie cały czas funkcjonują preadipocyty.
Tycie – co to są preadipocyty?
Są to komórki prekursorskie, z których mogą powstawać adipocyty – komórki tłuszczowe. Preadipocyty tylko czekają na to, aby stać się pełnoprawną komórką tłuszczową zdolną urosnąć do baaaardzo dużych rozmiarów. Na szczęście możliwy jest też proces odwrotny, czyli przechodzenie komórek tłuszczowych w stan preadipocytów. Dzieje się tak wtedy gdy chudniemy. Niestety preadipocyty nie znikają z organizmu, są w nim cały czas obecne.
Tycie – jak wygląda proces przybierania na wadze?
Adipocyty (komórki tłuszczowe) są jak balonik, który może się powiększyć. Kiedy tyjemy, komórki tłuszczowe zwiększają swoją objętość. Każda komórka ma swoją wielkość maksymalną, tzw. wielkość krytyczną. To jak duża może być dana komórka mamy zapisane w genach. Jej wielkość zależy też od tego, w jakiej okolicy jest magazynowana. Kiedy osiągnie swoją wartość krytyczną, następuje rekrutacja nowych komórek tłuszczowych. Odwrotny proces ma miejsce w przypadku utraty masy ciała. Następuje wówczas redukcja zarówno objętości adipocytów, jak i ich liczby.
Od czego zależy to czy tyjemy?
To, czy będzie dochodziło do produkcji nowych komórek tłuszczowych, zależy od naszych nawyków żywieniowych. Znaczenie mają też zaburzenia metaboliczne w organizmie.
Bezpośrednimi czynnikami, które stymulują preadipocyty do zamiany w komórki tłuszczowe, są:
- insulina,
- glikokortykosteroidy,
- pochodzące z diety wielonienasycone kwasy tłuszczowe.