fbpx

Rola diety w trądziku zwyczajnym – co warto wykluczyć z menu?

Autor Magdalena Błaszczak
dieta

Trądzik jest to przewlekła, zapalna choroba jednostek włosowo-łojowych, w której dochodzi do powstawania zmian niezapalnych (zaskórników zamkniętych i otwartych) oraz zapalnych (grudek, krost i torbieli), głównie na twarzy, dekolcie i plecach. Okazuje się, że zmiany w diecie powodują często poprawę stanu skóry.

Dr Aleksandra Znajewska

lek. med. Aleksandra Znajewska-Pander o roli diety w trądziku zwyczajnym

specjalista dermatolog

Przyczyny trądziku

Wśród osób w wieku 11–30 lat trądzik dotyczy nawet 90–95% populacji. Etiopatogeneza trądziku jest wieloczynnikowa; wpływają na nią między innymi:

  • czynniki hormonalne;
  • czynniki genetyczne;
  • przerost gruczołów łojowych;
  • zmiana składu łoju;
  • tworzenie zaskórników;
  • odczyn zapalny;
  • a także kolonizacja jednostek włosowo-łojowych przez gram-dodatnią beztlenową bakterię Cutibacterium acnes.

Jaki wpływ na rozwój choroby ma dieta?

  •  Wpływ nawyków żywieniowych na nasilenie zmian trądzikowych nadal jest niejednoznaczny.
  • Nie ma obecnie specyficznej diety trądzikowej, jednak wiele badań potwierdza związek pomiędzy niektórymi czynnikami dietetycznymi a występowaniem choroby.
  • Badania wykazują, niekorzystną korelacje między trądzikiem a dietą o wysokim indeksie glikemicznym (IG).
  • Żywność o wysokim IG to przede wszystkim wysoko przetworzone produkty typu fast food.
  • Produkty o niskim IG nie będą powodowały skoków glikemii i uchronią przed zwiększoną produkcją sebum, tak więc zaleca się dietę o niskim indeksie glikemicznym.
  • Mleko może wpływać na zaostrzenie zmian trądzikowych oraz zwiększać tendencję do powstawania zaskórników ze względu na zawartość hormonów lub czynników, które wpływają na ich endogenną produkcję.
  • Kolejnym produktem, który może zaostrzać zmiany trądzikowe jest czekolada mleczna. Posiada ona wysoki indeks glikemiczny. Opisano różnicę między czekoladą mleczną a ciemną.
  • W rzeczywistości zaobserwowano, że ciemna czekolada jest mniej komedogenna, biorąc pod uwagę jej właściwości przeciwutleniające. 

Co warto włączyć do diety chorując na trądzik zwyczajny?

Aby wspomóc leczenie trądziku należałby włączyć do diety produkty będące źródłem kwasów omega-3, takie jak ryby, olej lniany, nasiona chia czy orzechy włoskie. Istnieją prace, w których autorzy przekonują o pozytywnym wpływie na skórę pestek dyni oraz słonecznika, gdyż zawierają dużo cynku, który wykazuje bakteriostatyczne działanie względem Cutibacterium acnes. 

Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.