Dieta ta jest powszechnie polecana przez lekarzy i dietetyków. Badania pokazały, że Polacy nie rozumieją istoty śródziemnomorskich rekomendacji. Tymczasem można ją łatwo przełożyć na proste, powtarzalne zachowania.

Monika Stromkie-Złomaniec o diecie śródziemnomnorskiej
dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków i ekspert Core Teamu
Dieta śródziemnomorska to bogactwo lokalnych warzyw i owoców
Łatwo możemy zacząć korzystać z modelu i zachowań żywieniowych charakterystycznych dla południa Europy. Śródziemnomorski styl życia i sposób odżywiania to model dobrym i dobrze przebadany. Obserwujemy, że osoby umiejętnie korzystające z tego modelu rzadziej mają otyłość, rzadziej zapadają na choroby metaboliczne, rzadziej mierzą się z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem czy hipercholesterolemią. Warto, żebyśmy na nasze podwórko, czyli do Polski, wprowadzili właśnie ten sposób odżywiania, ale… z użyciem naszych rodzimych punktów. Bo sednem sprawy nie jest „oliwa z oliwek”, kluczowa jest regularność używania lokalnych produktów.
Olej rzepakowy – oliwa północy
Owoce jagodowe charakterystyczne dla naszego klimatu
Mniej światowych diet, więcej lokalnych produktów
Wyidealizowany świat, piękne twarze, perfekcyjne ciała – takie zdjęcia, a nawet filmy, widzimy na Instagramie. Takich…
lek. stom. Marta Walaszek o gummy smile i powikłaniach po toksynie botulinowej lekarz medycyny estetycznej…