fbpx

Kwasy omega-3 i omega-6: w jaki sposób wpływają na młody wygląd?

Autor Magdalena Błaszczak
kwas-omega-6-3

Wśród kluczowych dla skóry składników wymienia się tłuszcze, które z uwagi na wysoką kaloryczność, są często ograniczane w diecie osób dbających o dobry wygląd i sylwetkę. Zupełnie niesłusznie, gdyż pewien rodzaj lipidów określanych, jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): omega-3 i omega-6, to właśnie strażnicy naszego zdrowia i urody.

marta-michalak-tomasik

mgr Marta Michalak-Tomasik o kwasach Omega-3 i omega-6

dietetyczka z Kliniki dr Beaty Dethloff

Są ważnym elementem strukturalnym skóry wpływającym na jej funkcje barierowe. Wchodzą w skład warstwy rogowej naskórka, gdzie pełnią rolę ,,cementu międzykomórkowego’’ pośród jego komórek – keratynocytów. Chronią skórę przed utratą nawilżenia. Stanowią istotny element błon komórkowych, zapewniając im odpowiednią elastyczność i funkcjonalność, przez co wpływają na transport błonowy w komórkach skóry właściwej i naskórka. Zważywszy na to, że każde 5 cm kwadratowych skóry zawiera około 15 milionów komórek, można się domyślać, jak ogromną rolę w kształtowaniu jędrnej, napiętej i pozbawionej niedoskonałości skóry pełnią kwasy tłuszczowe.

Dlaczego NNKT są tak ważne?

Służą do wytwarzania aktywnych biologicznie eikozanoidów, czyli hormonów tkankowych uczestniczących w odpowiedzi zapalnej. Z kwasów omega-3 powstają przede wszystkim substancje przeciwzapalne, które hamują produkcję prozapalnych cytokin. Z kwasu arachidonowego należącego do rodziny omega-6 i stanowiącego około 9% wszystkich kwasów tłuszczowych naskórka, wytwarzane są silnie prozapalne hormony, które powodują uszkodzenia komórek, tkanek i narządów. Dla zachowania równowagi stanu zapalnego w skórze, ważna jest odpowiednia proporcja obu grup. To duże wyzwanie, ponieważ ich jedynym źródłem jest dieta, a organizm ludzki nie jest ich w stanie sam wyprodukować. Zarówno niewłaściwe proporcje, jak i niedobory, niekorzystanie wpływają na funkcjonowanie i wygląd skóry, co świadczy o wyjątkowości NNKT. Deficyt osłabia naturalną odporność skóry i objawia się licznymi zaburzeniami, począwszy od utraty nawilżenia i jędrności, nadmiernego rogowacenia i powstawania zaskórników, aż po stany zapalne.

Skąd czerpać NNNT?

Możemy skorzystać ze źródeł pokarmowych, suplementacji doustnej, jak i aplikacji miejscowej bezpośrednio na skórę. Warto widzieć, gdzie ich szukać i jakie korzyścią daje ich stosowanie:

  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) i linolowy (LA) – stanowią 75% ceramidów warstwy rogowej naskórka. Ich niedobór zaburza funkcje barierowe skóry, zwiększa jej przepuszczalność i ryzyko wnikania alergenów oraz nasila zmiany zapalne. Występują w nasionach lnu, chia, orzechach np. włoskich, migdałach, pestkach dyni, zimnotłoczonych olejach roślinnych, takich jak: lniany, z czarnuszki, konopny, rzepakowy.
  • Kwas gamma-linolenowy (GLA) – jego bogate źródła to oleje: z wiesiołka, ogórecznika i czarnej porzeczki, które zwiększają nawilżenie, elastyczność i gęstość skóry oraz redukują objawy atopii, takie jak suchość i świąd. Dzięki właściwościom antyzapalnym, hamują uwalnianie mediatorów zapalanych, jak IL-1b, czy czynnik martwicy nowotworów alfa (TNF-a), stąd ich świetne efekty w leczeniu atopowego zapalenia skóry, ezgemy oraz łuszczycy.
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – te przeciwzapalne tłuszcze pochodzą z tłustych ryb oraz suplementów olejów rybich, a tylko w niewielkim stopniu powstają w organizmie z kwasu alfa-linolenowego. Zmniejszają produkcję mediatorów stanu zapalnego z kwasu arachidonowego. Zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu skóry, zmniejszają ryzyko alergii oraz skutki poparzeń słonecznych, aktywizując jednocześnie procesy naprawcze i łagodząc podrażnienia. Co ważne, spowalniają starzenie minimalizując uszkodzenia kolagenu skórnego. Suplementacja olejem rybim przyspiesza także gojenie ran.

Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Jednocześnie pamiętajmy, aby unikać nadmiernego spożywania tłuszczów o działaniu prozapalnym tj. nasyconych, trans oraz kwasu arachidonowego, które występują m.in. w czerwonym mięsie, tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, oleju kokosowym oraz palmowym, utwardzanych olejach roślinnych oraz żywności wysoko przetworzonej typu ,,fast food’’. Z pewnością nie są to sprzymierzeńcy zdrowej skóry.

Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.