Styl życia, w tym sposób odżywiania, ma ogromne znaczenie w kontekście opóźniania procesów starzenia w całym organizmie. W tym również skóry.
Monika Stromkie-Złomaniec na temat jedzenia,
które odmładza
dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Jakie jedzenie ma właściwości odmładzające?
Przepisem na długą młodość jest uważne i świadome odżywianie, w którym warzywa i owoce stanowią podstawę tego co jemy. Bez tych produktów nie ma mowy o spowolnieniu procesów starzenia gdyż to właśnie warzywa i owoce są najlepszym źródłem antyoksydantów, które niwelują szkodliwe dla organizmu działanie wolnych rodników. Te ostatnie występujące w nadmiarze przyczyniają się do miażdżycy, nowotworów ale także szkodzą naszej urodzie. Przyspieszają starzenie się skóry pozbawiając ją elastyczności i nawilżenia. Dodatkowo wpływają negatywnie na wzrok czy funkcje poznawcze sprzyjając demencji starczej.
Karotenoidy w diecie odmładzają
Są to silne przeciwutleniacze, które przeciwdziałają starzeniu i zapobiegają chorobom związanym z wiekiem. Beta karoten należący do tej grupy kumuluje się w skórze. Z jednej strony wspomaga opalanie a z drugiej działa jak naturalny „filtr przeciwsłoneczny” chroniąc skórę przed poparzeniami. Jego źródłem będą papryka, marchew, dynia, pomidory i inne. Likopen natomiast wykazuje działanie neuroprewencyjne, czyli chroniące przed utratą sprawności fizycznej i umysłowej. Są dowody na to, że może być elementem leczenia takich chorób jak Parkinson, Alzheimer czy stwardnienie rozsiane. Ma także silne właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, które mogą zatkać naczynie krwionośne i doprowadzić do zawału lub udary zagrażających życiu. Likopenu łatwo dostarczyć z pomidorami, najlepiej tymi dojrzewającymi na słońcu choć ilość tego prozdrowotnego związku zwiększa się podczas przetwarzania owoców na soki, passaty czy koncentraty pomidorowe. Kolejny związek z grupy karotenoidów to luteina, która jest odpowiedzialna za wzrok. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Najwięcej luteiny znajdziemy w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, cukinii i świeżej papryce. Dobrym jej źródłem są także owoce jak jeżyny, maliny czy agrest.
Odmładzające antocyjany w diecie
Cenny świat roślin wspierający naszą młodość na tym się nie kończy. W diecie przeciwstarzeniowej musi być jeszcze miejsce na ciemno wybarwione warzywa i owoce, które dostarczają flawonoidów w tym cennych antocyjanów. Podczas lata należy sięgać po szeroki wachlarz owoców jagodowych – jagoda kamczacka, borówka, truskawki, porzeczki czy aronia. Te polskie superowoce są nieocenionym składnikiem diety młodości. Podczas gdy sezon się kończy warto postawić na niskosłodzone przetwory ze wspomnianych owoców.
Witamina C i E pomagają zatrzymać czas
Warzywa i owoce to także doskonałe źródło witaminy C, która odznacza się silnym działaniem przeciwutleniającym i zarazem odmładzającym. Widać to na przykładzie trendu wśród kosmetyków na zmarszczki, jędrną i promienną cerę. Witamina C coraz częściej jest ich głównym składnikiem. Włączenie do diety surowych, sezonowych warzyw i owoców gwarantuje odpowiedni dowóz kwasu askorbinowego. Na straży młodości stoi także witamina E, jej źródłem są produkty roślinne, z warzyw to natka pietruszki, sałata, szpinak, szczypiorek, brokuły czy jarmuż. Poza tym znajdziemy ją w olejach roślinnych np. oleju lnianym, orzechach, pestkach, nasionach roślin strączkowych czy pełnoziarnistych produktach zbożowych. Na talerzu młodości rzadziej powinno pojawiać się mięso a częściej gościć ryby, nasiona roślin strączkowych czy jaja. Ryby czy oleje roślinne to doskonałe źródło kwasów omega 3 działających przeciwzapalnie, ale też wpływających pozytywnie na skórę.
Dieta, która odmładza działa!
Wzorcem dla nas powinni być mieszkańcy chociażby Okinawy czy Kaukazu. Ich dieta opiera się na bardzo dużej ilości warzyw i owoców, źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych z ograniczeniem produktów odzwierzęcych. Takie zachowania żywieniowe pozwalają tym populacjom dożywać nawet do 100 lat.