
lek. med. Edyta Viscardi o odchudzaniu u chorych
na insulinooporność
lekarz medycyny estetycznej, ekspert z zakresu mikroodżywiania
Objawy insulinooporności
Jednym z objawów insulinooporności jest problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów i przybieranie na wadze mimo wdrożonej diety (podwyższona insulina przez cały czas stymuluje tworzenie tkanki tłuszczowej). Należy jednak pamiętać o sporej grupie szczupłych pacjentek chorujących na insulinooporność. Szacuje się, że nawet 40% pacjentek szczupłych z zespołem policystycznych jajników cierpi na to zaburzenie metaboliczne. Inne opisywane symptomy to: przewlekłe zmęczenie, zaburzenia koncentracji przejawiające się jako tzw. mgła mózgowa, polidypsja (czyli nadmierne pragnienie) czy niekontrolowany apetyt na słodycze.
Wpływ mikrobioty na rozwój insulinooporności
Najnowsze doniesienia naukowe potwierdzają hipotezę, że mikrobiota jelitowa i wytwarzane przez nią metabolity (prawdopodobnie poprzez inicjowanie odpowiedzi zapalnej) mogą napędzać rozwój przewlekłego stanu zapalnego niskiego ryzyka, a co za tym idzie rozwój insulinooporności, bo jest ona ściśle powiązana z przewlekłym stanem zapalnym niskiego ryzyka. Mikrobiota jelitowa ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Odgrywa kluczową rolę w trawieniu (około 10% dostarczanej z pożywieniem energii pochodzi od mikrobioty), wytwarzaniu metabolitów (np. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych) oraz w rozwoju układu odpornościowego. Jak mikrobiota może wpływać na stan zapalny i związane z nim choroby?
Znaczenie lipopolisacharydu (LPS)
Dysbioza jelitowa, czyli zaburzenia ilościowe lub jakościowe w składzie mikrobioty, wpływa na zaburzoną integralność bariery jelitowej, prowadząc tym samym do upośledzenia funkcji i struktury bariery jelitowej, czyli do tzw. jelita hiperprzepuszczalnego. Przenikanie cząsteczek prozapalnych przez uszkodzoną barierę jelitową -nasila rozwój uogólnionej reakcji zapalnej w całym -organizmie. Jedną z najbardziej toksycznych cząsteczek prozapalnych jest lipopolisacharyd (LPS). Lipopolisacharyd jest cząsteczką, która znajduje się w ścianie komórkowej bakterii Gram-ujemnych. Jednocześnie jest on silnym antygenem wywołującym odpowiedź układu odpornościowego i może prowadzić do endotoksemii.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) to związki organiczne wytwarzane przez mikroflorę jelitową, powstające podczas fermentacji. Do podstawowych SCFA zalicza się kwasy octowy, propionowy i masłowy. Są one głównym źródłem energii dla enterocytów. SCFA wpływają na właściwe działanie układu immunologicznego, nie tylko oddziaływując miejscowo, w obrębie przewodu pokarmowego, ale także wpływając na ogólnoustrojową odpowiedź autoimmunologiczną.
Inflamasomy
Inflamasomy są centralnym składnikiem wrodzonej odpowiedzi immunologicznej. Kontrolują między innymi aktywację i wydzielanie interleukin. Tym samym pełnią funkcję wewnątrzkomórkowych strażników zapalnych i metabolicznych zaburzeń komórkowych. Zaburzenia w składzie flory jelitowej doprowadzają do zmian w działaniu inflamasonów, a w konsekwencji do nasilenia zespołu metabolicznego.
Ponadto wykazano wiele innych ścieżek, gdzie związek między mikrobiotą jelitowa a stanem zapalnym występującym w insulinooporności wydaje się stanowić -bezpośrednie powiązanie. Trudno nie wspomnieć w tym miejscu o immunoglobulinach, a o IgA sekrecyjnych w szczególności, o N-tlenku trimetyloaminy (TMAO), o kwasach żółciowych, w których metabolizm mikrobiota zaangażowana jest bezpośrednio, czy o –cytokinach, które są powiązane z rozwojem zespołu metabolicznego.
Należy wziąć również pod uwagę receptory rozpoznawania wzorców (PRR), które identyfikują składniki drobnoustrojowe, a zatem są kluczowymi częściami układu odpornościowego, oraz hepatotoksyczne metyloaminy, powstające w wyniku trawienia choliny przez mikrobiotę (w przypadku nadmiernej podaży tłuszczu w diecie). Należy jednak pamiętać, że badania mikrobioty są bardzo młodą dziedziną, a złożone zależności pomiędzy milionami różnych mikroorganizmów, tysiącami typów komórek gospodarza i mediatorami -molekularnymi utrudniają zrozumienie istniejącego mechanizmu.
Podsumowanie
Nie ulega wątpliwości, że bakterie jelitowe odgrywają bardzo istotną rolę w patogenezie insulinooporności.
Jak peeling GLOW-X9 marki Dives Med usuwa przebarwienia?
Plamy, przebarwienia na twarzy to głównie problemy natury estetycznej. Wyglądają nieładnie, postarzają, trudno je ukryć pod korektorem lub podkładem. A wszystko to za sprawą melaniny, która jest odpowiedzialna za kolor skóry. Jej nadprodukcja sprawia, że skóra robi się ciemniejsza. Z kolei niski poziom ją rozjaśnia…