Agnieszka Piskała – Topczewska o diecie IF
dietetyk, diet coach
Co to jest dieta IF?
- To post przerywany, który jest nazywany także dietą IF (ang. Intermittent Fasting).
- Opiera się o zaprzestanie spożywania pokarmów i napojów zawierających kalorie przez założony okres czasu.
- Po tym okresie następuje tzw. „okno żywieniowe”, czyli przedział czasowy, w którego trakcie należy spożyć określoną ilość kalorii.
- Najpopularniejszą wersją jest post przerywany 16/8. Opiera się na niespożywaniu pokarmów przez 16 godzin i oknie żywieniowym trwającym 8 godzin. Dla przykładu, jeżeli pierwszy posiłek po przebudzeniu zostanie zjedzony o godzinie 10.00, okno żywieniowe zamyka się o godzinie 18.00. Po tym czasie nie należy już jeść.
Dieta IF – działanie samooczyszczające
Wydłużenie przerwy pomiędzy ostatnim posiłkiem przed snem a pierwszym po przebudzeniu przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Okres wstrzemięźliwości od spożywania posiłków wydawać się może długi. Jednak 8 godzin wystarcza, aby przyjąć ilość jedzenia, która pokryje zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Ma też swoje fizjologiczne uzasadnienie, gdyż w trakcie kilkunastugodzinnego postu dochodzi do mechanizmów autofagii. Organizm dokonuje wówczas samooczyszczenia. Autofagia, na której opiera się post przerywany, to proces kataboliczny, który polega na kontrolowanym rozkładzie komórek, które nie mają dla organizmu żadnej wartości. Są to komórki uszkodzone, nieprawidłowe bądź zaatakowane procesem chorobotwórczym. W czasie postu proces autofagii przybiera na sile. Uwalniana jest wówczas duża ilość energii i dochodzi do procesów naprawczych w obrębie tkanek. Dzięki tym mechanizmom okresowe posty przyczyniają się do poprawy zdrowia i lepszego samopoczucia.
Dieta IF – jak zaplanować menu?
Przedział czasowy okna żywieniowego jest indywidualnie ustalany. Każdy może sam dostosować go do potrzeb i obowiązków. Pozwala to na racjonalne odstępy pomiędzy posiłkami. Dzięki temu zwykle na poście przerywanym 16/8 jada się trzy razy – śniadanie, obiad i kolację. Ważną kwestią spożywanych posiłków jest ich zaplanowanie. Ponieważ mamy krótkie okno żywieniowe, trzeba umiejętnie rozdysponować ilość przyjmowanych kalorii na daną porę dnia. W związku z tym, że pokarm musi zostać spożyty, potrzeba podjadania pomiędzy posiłkami zostaje wyeliminowana. Jednak trzy główne posiłki powinny zostać właściwie zbilansowane i dostarczać odpowiednią ilość energii.
Dieta IF- post przerywany 16/8 – zalety i skuteczność
Stosowanie postów przerywanych ma wiele zalet. Te główne to:
- poprawa metabolizmu,
- zdrowa utrata kilogramów,
- regulacja procesów trawiennych (w tym pozbycie się zaparć),
- płaski brzuch (brak wzdęć i zalegania pokarmu w jelitach),
- uczucie lekkości,
- lepszy i głębszy sen,
- lepszy nastrój,
- większa zdolność koncentracji,
- mniejsze ryzyko powstawania chorób dietozależnych, które są konsekwencją nadwagi i otyłości (m.in. nadciśnienie, cukrzyca).
U 45-letniej kobiety wykonano procedurę liftingu skroniowego tylnego z użyciem wypełniacza na bazie kwasu hialuronowego i kaniuli 25G 50 mm. Przebieg zabiegu był całkowicie prawidłowy. …
USG – jak wygląda różnicowanie tłuszczaków i tluszczakowłókniaków od depozytów i ziarniniaków?
Obserwując rynek medycyny estetycznej, z całą pewnością można stwierdzić, że ultrasonografia wysokich częstotliwości w gabinetach lekarzy medycyny estetycznej cieszy się coraz większą popularnością i uznaniem. …