fbpx

Czego powinni unikać w diecie chorzy na łuszczycę?

Autor Magdalena Błaszczak
luszczyca-1

Łuszczyca jest częstą, przewlekłą, zapalną chorobą skóry. Na jej przebieg w dużym stopniu ma wpływ dieta, wykluczenie pewnych produktów żywnosciowych i włączenie tych, które mają właściwości przeciwzapalne.

Dr Aleksandra Znajewska

dr n.med. Aleksandra Znajewska-Pander

specjalista dermatolog-wenerolog

Jakie są przyczyny łuszczycy?

  • Łuszczyca to przewlekła, zapalna, ogólnoustrojowa choroba skóry, która dotyczy około 3% populacji europejskiej.
  • Patogeneza związana jest z predyspozycją genetyczną w połączeniu z czynnikami immunologicznymi oraz środowiskowymi.
  • Istnieje korelacja pomiędzy łuszczycą a zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, otyłość czy hyperurykemia.
  • Styl życia może wpływać na obraz kliniczny oraz ciężkość i przebieg choroby.
  • Dane z wielu badań wskazują, że zwiększony wskaźnik masy ciała (BMI) może działać jako wyzwalacz łuszczycy, a obwód talii dodatnio koreluje z chorobą.
  • Nadmierna masa ciała nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy, lecz także wpływa na jej intensywność.
  • Wykazano, że u osób otyłych choroba ma cięższy przebieg kliniczny niż u osób z prawidłową masą ciała.

Jakie produkty warto wykluczyć chorując na łuszczycę?

Uważa się, że niskokaloryczna dieta jest doskonałym uzupełnieniem terapii – pomaga wydłużać okresy remisji choroby i poprawia odpowiedź na stosowane leczenie ogólne. Zalecenia dietetyczne dla chorych na łuszczycę obejmują unikanie:

  • spożywania alkoholu;
  • nadmiaru kofeiny;
  • ostrych przypraw;
  • wysokoprzetworzonej żywności zawierającej konserwanty i siarczany;
  • czerwonego mięsa;
  • tłuszczów zwierzęcych;
  • podrobów.

Co warto włączyć do diety?

Korzystne jest spożywanie:

  • pokarmów zawierających antyutleniacze, tj. warzyw i owoców;
  • pokarmów bogatych w kwasy omega-3, tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych.
  • Pozytywne korzyści odczuje się także, włączając do diety produkty zawierające selen (ryż brązowy, pestki dyni, drób, ryby).
  • Warto wprowadzić suplementację wit.D3, która również znajduje się w tłustych rybach morskich i olejach.
Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.