fbpx

Wąkrota azjatycka wspiera leczenie łuszczycy

Autor Magdalena Błaszczak
wakrotka-azjatycka

Badania naukowe pokazują, że znany od lat adaptogen wąkrota azjatycka nie tylko zmniejsza stany zapalne i ułatwia gojenie się ran. Ma także udowodnione działanie przeciwłuszczycowe.

Claudia Musiał

Doktorantka Nauk Medycznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (Katedra i Zakład Chemii Medycznej, Wydział Lekarski), wykładowca w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku, kosmetolog – specjalista kosmetologii bioestetycznej, trycholog

Wąkrota azjatycka – składnik stosowany od wieków

Jednym z najważniejszych adaptogenów oraz nootropów jest wieloletnia roślina Gotu Kola, znana również pod nazwą wąkrota azjatycka i Centella asiatica L. W indyjskiej medycynie naturalnej, czyli ajurwedzie, nazywana bywa także ziołem długowieczności. Gotu Kola, podawana w formie suplementacji doustnej, przede wszystkim ma działanie wyciszające. Ogranicza objawy przewlekłego stresu oraz depresji, jednocześnie pozytywnie wpływa na pracę mózgu (te właściwości są wykorzystywane również w medycynie chińskiej).

  • Ponadto wąkrota wpływa na poprawę krążenia krwi,
  • działa przeciwutleniająco,
  • a także ogranicza stany zapalne.

Gdy przyjrzymy się, jaki skład chemiczny ma ta roślina, zobaczymy, że zawiera wiele niezwykle cennych w kosmetologii składników:

  • rutynę,
  • kwercetynę,
  • apigeninę,
  • saponiny,
  • triterpenoidy,
  • kwas azjatykowy

W związku z suplementacją należy pamiętać, że przyjmowanie nadmiernych ilości tej rośliny może powodować niepożądane skutki uboczne. Wśród nich mogą się pojawić  ból głowy lub obniżenie ciśnienia tętniczego.

Właściwości ochronne wąkroty azjatyckiej

Ze względu na swoje właściwości ochronne przeciwko promieniowaniu UV adaptogen ten powszechnie jest stosowany do pielęgnacji skóry.

  • Jak wskazuje publikacja z 2013 roku, opublikowana w Advances in Dermatology and Allergology, stanowiąca syntetyczny przegląd doniesień naukowych i eksperymentów in vitro oraz in vivo w zakresie zastosowania ekstraktu z Gotu Kola w kosmetologii, ze względu na obecność związków triterpenowych (takich jak kwas madekasowy czy madekasozyd) zastosowanie Centella asiatica w formie preparatu miejscowego skutecznie przyspiesza gojenie ran czy regeneracji blizn. Jest to zasługa mechanizmu stymulującego produkcję kolagenu typu I, a także glikozaminoglikanów (na czele z kwasem hialuronowym).
  • Ponadto dzięki zawartości terpenoidów odnotowano także stymulację produkcji miofibroblastów, jak również ograniczenie stanu zapalnego w obrębie skóry.
  • Jak donosi publikacja zatytułowana „In vitro keratinocyte antiproliferant effect of Centella asiatica extract and triterpenoid saponins” (Phytomedicine, 2001) wyciąg wodny z Centella asiatica wykazuje działanie przeciwłuszczycowe, co prawdopodobnie jest zasługą wspomnianych wcześniej związków triterpenowych: madekasozydu i azjatykozydu.
  • Wyciąg ten często jest wykorzystywany jest w preparatach przeznaczonych do zastosowania w obrębie liposklerozy (cellulit) oraz rozstępów.

Wąkrota azjatycka to jeden z adaptogenów

Adaptogeny to ekstrakty roślinne, których głównym jest regulacja metabolizmu komórkowego. Zioła adaptogenne zwiększają również zdolność skóry do adaptacji, gdy ma kontakt ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznych. Adaptogeny, wraz z przeciwutleniaczami, a także nootropy (z greki „noos” – umysł, „tropos” – zwrot), aktualnie wiodą prym w nurcie zdrowego starzenia się oraz ogólnoustrojowego podejścia holistycznego. Obecnie  najpopularniejszym adaptogenem, zarówno w suplementacji doustnej, jak i wśród składników zastosowanych w preparatach pielęgnacyjnych skóry, jest ashwaganda. Wśród tych najczęściej stosowanych jest także wąkrota azjatycka i grzyby Reishi.

AZS – 10 najczęściej popełnianych błędów w pielęgnacji skóry

AZS to przewlekła dermatoza, z której wyrasta coraz mniej dzieci. Częściej zaczyna też dotyczyć osób po 60. roku życia. Jej leczenie stanowi duże wyzwanie dla dermatologa. Kluczowa dla poprawy skóry jest odpowiednia pielęgnacja.

Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.