Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wycofania pasty warzywnej śródziemnomorskiej. Chodzi o pastę Mega Vega z pestkami dyni. Powodem wydania ostrzeżenia jest wykrycie toksyny botulinowej oraz Clostridium botulinum. Potocznie nazywany botoks, czyli jad kiełbasiany, w pożywieniu jest niebezpieczny dla zdrowia i życia.
Toksyna botulinowa w paście warzywnej
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że wykrycie tej substancji nastąpiło w wyniku postępowania wyjaśniającego przypadek zatrucia toksyną botulinową. Jej obecność stwierdzono w próbce produktu pod nazwą „Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega”.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega, 180 g
Data minimalnej trwałości / nr partii: 18.01.2022
Producent: Revocann Sp. z o.o., Wola Batorska 747, 32-007 Wola Batorska

Producent zakończył swoją działalność
- Producent przedmiotowego produktu Revocann Sp. z o.o., Wola Batorska 747, 32-007 Wola Batorska zakończył swoją działalność we wrześniu br.
- Obecnie prowadzone jest postępowanie wyjaśniające w firmie Revocann Sp. z o.o., Nałęczowska 26, 20-701 Lublin, która kupiła ww. spółkę z Woli Batorskiej.
- Dystrybutor produktu, który częściowo wprowadził produkt do obrotu, rozpoczął wycofywanie produktu z rynku.
Toksyna botulinowa w pożywieniu – zagrożenia
Jadem kiełbasianym mogą być zatrute konserwy, każdego rodzaju, zarówno mięsne jak i rybne, a nawet warzywne i owocowe. To właśnie w warunkach beztlenowych przetrwalniki bakterii uaktywniają się, rozmnażają i wytwarzają neurotoksynę. Toksyny wytwarzane przez Clostridium botulinum są najsilniejszymi toksynami biologicznymi. Są neurotoksynami, ponieważ uszkadzają układ nerwowy. Wytwarzają nieaktywny biologicznie, pojedynczy łańcuch polipeptydowy. Ten ulega rozszczepieniu przez endogenne, bakteryjne enzymy proteolityczne. Docelowym miejscem działania toksyny botulinowej są zakończenia presynaptyczne nerwów w synapsach układu przywspółczulnego i połączeniach nerwowo-mięśniowych. Tu powoduje ona nieodwracalne zahamowanie uwalniania mediatora, acetylocholiny. W efekcie dochodzi do porażeń wiotkich.
Toksyna botulinowa – czas wylęgania
Okres wylęgania, czyli czas po którym pojawiają się objawy zatrucia, zależy od dawki toksyny. Wynosi od kilku godzin do dwóch tygodni. Pierwsze objawy ujawniają się zwykle po 18–36 godzin od spożycia skażonej żywności. Im większa dawka toksyny, tym pojawiają si wcześniej.
Toksyna botulinowa – objawy zatrucia
Pierwsze objawy to:
- osłabienie i zmęczenie;
- zawroty głowy;
- suchość w ustach spowodowana zahamowaniem wydzielania śliny;
- upośledzone jest wytwarzanie potu.
Objawy ze strony układu nerwowego dołączają kilka godzin później. Są to:
- podwójne i nieostre widzenie;
- światłowstręt;
- zez zbieżny;
- opadanie powiek i rozszerzenie źrenic
W ciągu kolejnych godzin, toksyna poraża mięśnie gładkie w narządach wewnętrznych oraz mięśnie szkieletowe. Chory ma:
- trudności z połykaniem i mówieniem;
- wzdęcia brzucha i zaparcia spowodowane porażeniem perystaltyki jelit;
- zaburzenia w oddawaniu moczu;
Kiedy porażeniu ulegają mięśnie szyi, kręgosłupa i mięśnie oddechowe, istnieje zagrożenie śmiercią. Może dojść do porażenia ośrodka oddechowego lub zatrzymania krążenia.
Zatrucie toksyną botulinową – leczenie
Najważniejszym postępowaniem jest podanie antytoksyny botulinowej. Ta ma zdolność do neutralizowania toksyny. Należy podjąć próby usunięcia toksyny przez sprowokowanie wymiotów i wykonanie lewatywy. Niewydolność oddechowa wymaga czasem użycia respiratora, nawet przez okres kilku tygodni lub miesięcy.