fbpx

Piękno? Naturalnie! Roślinne odpowiedniki składników syntetycznych

Autor Magdalena Błaszczak
mezoterapia

W nowych kosmetykach pojawia się coraz więcej roślinnych odpowiedników składników syntetycznych, o dobrze znanej
i sprawdzonej skuteczności. Coraz częściej możemy spotkać więc skuteczne kosmetyki o bardzo wysokim procencie naturalności. Oto przegląd najskuteczniejszych substancji roślinnych stosowanych w kosmetyce.

 Naturalna witamina C – w jednej z najbardziej stabilnych i skutecznych form występuje jako tetraizopalmitynian askorbylu. Podobnie naturalną formą witaminy C o bardzo wysokiej skuteczności jest glukozyd wit. C..Tetrahexyldecyl Ascorbate (Tetraizopalmitynian askorbylu). Jest to jedna z najbardziej zaawansowanych  form witaminy C wykorzystywanej w zaawansowanej kosmetyce. W przeciwieństwie do kwasu L-askorbinowego jest bardzo stabilna i w odróżnieniu do pozostałych witamin C, rozpuszcza się w tłuszczach. Forma olejowa witaminy C wykazuje szerokie działanie kosmetyczne: wpływa na prawidłowy rozwój tkanki łącznej (przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za budowę spoiwa międzykomórkowego naskórka), poprawia koloryt skóry (jest inhibitorem reakcji syntezy melaniny), działa antyoksydacyjnie, przy regularnym stosowaniu chroni przed promieniowaniem UV, chroni DNA komórek pobudza produkcję kolagenu i elastyny, które poprawiają sprężystość skóry, wygładza zmarszczki.

Bakuchiol (Drupanol) – roślinny odpowiednik retinolu.  W badaniach pokazuje zbliżoną skuteczność do retinolu, ale bez jego działań ubocznych – czyli nie podrażnia i nie daje reakcji fotouczulających czy fotowrażliwości skóry. Złuszcza, ale bardzo delikatnie. Sama struktura/budowa cząsteczki bakuchiolu jest bardzo zbliżona do retinolu, co ma duże znaczenie dla skuteczności i podobieństw działania. Badania nad bakuchiolem cały czas trwają, nie jest tak dobrze udokumentowany, ale daje nadzieję na roślinnie silnie efektywny surowiec. Bakuchiol jest meroterpenem, czyli związkiem chemicznym mającym częściowo strukturę terpenoidu, w klasie terpenofenoli.  Związek ten jest retinoidem botanicznym znalezionym w roślinach Psoralea corylifolia  (Babći) i Otholobium pubescens, z których wydobywany jest m.in. w procesie ekstrakcji dwulenkiem węgla, w stanie nadkrytycznym. Jako surowiec stosuje się liście i nasiona. Rośliny te rosną w Azji, Afryce i w Środkowej Europie. Bakuchiol jest obiektem badań wielu naukowców. Jako związek występujący naturalnie używany był od wieków w Chinach i Indiach do leczenia różnych chorób zapalnych skóry, w tym egzem i podrażnień. Komisja FDA zakwalifikowała bakuchiol do 1. grupy co oznacza, że jest bezpieczny podczas stosowania. Do najważniejszych właściwości kosmetycznych bakuchiolu można zaliczyć:
• działanie przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich – potrafi zahamować wzrost Streptococcus aureus, Streptococcus epidermidis i innych odpowiedzialnych za powstanie trądziku;
• działanie antyoksydacyjne;
• zapobieganie utracie jędrności skóry poprzez zredukowanie elastazy i kolagenozy.  Bakuchiol i retinol powodują zmniejszenie rozmiarów komórek 
 

Naturalne kwasy owocowe AHA: kwas bursztynowy, jabłkowy i inne. Kwasy: mlekowy, glikolowy, cytrynowy, jabłkowy i winowy pochodzą z różnych roślin: czarnej borówki, trzciny cukrowej, klonu, pomarańczy i cytryny. Wieloowocowe kwasy AHA w porównaniu do innych kwasów hydroksylowych charakteryzują się wysokim współczynnikiem Indeksu terapeutycznego (Therapeutic Index) co oznacza, że przy wyższym stężeniu mają stosunkowo niski potencjał drażniący.
Kwas bursztynowy – to kwas dikarboksylowy, który występuje w roślinach na całym świecie. Bierze udział w licznych procesach chemicznych, w większości związanych z metabolizmem komórek. Otrzymywany biotechnologicznie ze skrobii. Łatwy w zastosowaniu w przeciwieństwie do kwasu salicylowego, dlatego też jest świetną alternatywą właśnie dla tego kwasu! Hamuje namnażanie się bakterii cutibacterium acnes (szczep odpowiedzialny za trądzik) i wzmacnia naturalne procesy złuszczania. Pomaga w eliminacji martwego naskórka komórki dzięki działaniu peelingującemu. Reguluje wydzielanie sebum. Redukuje wielkość porów silniej od kwasu salicylowego.
Kwas jabłkowy należy do kwasów karboksylowych i jest kwasem owocowym. Jest bardzo często używany w peelingach i kosmetykach zawierających kwasy AHA. Minimalizuje drobne zmarszczki, rozjaśnia skórę, poprawia jej teksturę, zmniejsza widoczność ujść gruczołów łojowych.

Ekstrakty olejowe otrzymywane jedną z najbardziej zaawansowanych metod ekstrakcji – ekstrakcją nadkrytyczną CO2.
Esktrakt olejowy z maku – mak to chyba jeden z nielicznych chwastów, które są ładne. Jest także niezwykle cennym składnikiem kosmetycznym, szczególnie istotny jest otrzymywany z niego olejowy ekstrakt. To najbardziej zaawansowana metoda „wyciągania” z roślin składników tłuszczowych. Rozpuszczalnikiem jest tu gaz – dwutlenek węgla, który przy pewnym ciśnieniu zmienia się w ciecz, do której przechodzi nawet do 99% składników olejowych z roślin. Tak uzyskany surowiec ma następujące cechy:
• jest lipidowy, bardziej przyjazny naszej skórze, lepiej przez nią przyswajalny i szybciej się wchłaniający;
• bogaty w jedne z najcenniejszych dla naszej skóry – kwasy omega -3, 6
• ma badania aparaturowe potwierdzające jego
działanie ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, poprawiające
mikrokrążenie skórne i redukujące cienie i worki pod oczami;
• zawiera wysoki udział kwasu linolenowego
Podobne ekstrakty pozyskuje się m.in. z nasion malin, rokitnika, z owoców dzikiej róży.

Naturalne prebiotyki i postbiotyki – związki i substancje wspomagające homeostazę i siłę zdrowo funkcjonującego mikrobiomu skóry. To różnego rodzaju fermenty tworzone np. przy wykorzystaniu bakterii kwasu mlekowego, ale także innych bakterii. To także roślinne cukry jak np. ramnoza, inulina itp., które są dla naszych dobrych barkterii świetną pożywką wspomagająca ich rozwój. Nie tylko wspomagają rozwój dobrej flory bakteryjnej, ale dodatkowo mogą silnie działać przeciwstarzeniowo – nacześciej stosowane to węglowodany i cukry np. ramnoza, oraz pochodne kwasu mlekowego.
Przykład: Gluko-oligosacharydy otrzymywane są z naturalnych cukrów w enzymatycznym procesie syntezy przy użyciu glikozylotransferazy. Inulina pozyskiwana jest metodą ekstrakcji z korzeni omanu i bulw topinamburu, a także z innych roślin należący do rodziny astrowatych. Stymuluje rozwój korzystnej naturalnej flory bakteryjnej, promując wzrost organizmów saprofitycznych i ograniczając rozwój patogennnych mikroogranizmów. Surowiec polecany jest do zastosowania w produktach do higieny intymnej, kremach przeciwtrądzikowych i nawilżających, normalizujących,przeciwłupieżowych szamponach, podkładów do cery wrażliwej, wyrobów do pielęgnacji i higieny rąk i stóp, dezodorantów do skóry wrażliwej.

Roślinny kwas hialuronowy –poznaliśmy już tak wiele form kwasu hialuronowego, że wydawałoby się, że nic już w tym temacie nowego nie powstaje, tymczasem na rynku dostępne sa kosmetyki z kwasem hialuronowym 4D . To kwas o 4 wymiarach cząsteczki i różnej ich strukturze przestrzennej, bo kwas wielkocząsteczkow opracowany jest w postaci sieci utkanej niczym nawilżająca „gaza” kosmetyczna. To z niej uwalniane są inne mniejsze cząsteczki – średnio, nisko i ultra niskocząsteczkowego kwasu hialuronowego. Takie formy aktywnie wiążą wodę we wszystkich warstwach naskórka, a także płytko w skórze właściwej!

Ekstrakt z czarnego tulipana – można potraktować go jako przykład silnie działającego ekstraktu o wielofunkcyjnej roli w skórze. Bogaty w antocyjany (silne działanie przeciwrodnikowe) i różnego rodzaju flawonoidy w tym standaryzowany na populnine i asparaginę. Liczne badania prowadzone na roślinnych składnikach wykazały, że flawonoidy maja zdolność wnikania przez barierę naskórkową, ale proces ten zachodzi dość wolno. I dlatego w stosowaniu kosmetyków naturalnych ogromną rolę ma po pierwsze stężenie takich składników, a po drugie częstotliwość aplikacji jak i systematyczność stosowania.
Ekstrakt z czarnego tulipana to niezwykle silnie działający składnik odmładzający wygląd skóry.
Oczywiście warunek skuteczności jest jeden – musi zostać zastosowany w odpowiednim stężeniu. 

 

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.