Mamy niezbite dowody na to, że suplementowanie kolagenu typu II wywiera korzystny wpływ na kondycję mięśni i kości oraz jakość chrząstki stawowej. [2, 4]. Z kolei podawanie kolagenu typu I i III przyczynia się do poprawy nawilżenia i elastyczności skóry, co prowadzi do spłycenia zmarszczek i spowolnienia procesu starzenia skóry. [3] Już przyjmowanie 1 g kolagenu na dobę przez 12 tygodni daje statystycznie znamienne pozytywne wyniki. [5]
dr Karolina Krekora-Wollny o kolagenie
lekarka medycyny estetycznej
Tropokolagen to grupa białek strukturalnych o budowie potrójnej helisy łańcuchów polipeptydowych. Dotychczas opisano 28 typów kolagenu, które podzielono na dwie grupy: włókniste i niewłókniste. I chociaż wszystkie one występują w macierzy zewnątrzkomórkowej, to ich wielkość, funkcje i rozmieszczenie w tkankach znacznie się różnią. Za produkcję kolagenu odpowiadają przede wszystkim fibroblasty i chondrocyty, a ponad połowę wszystkich aminokwasów budulcowych stanowią glicyna, prolina i hydroksyprolina.
Ważną rolę jako kofaktor w syntezie kolagenu pełni witamina C. Fibroblasty są również źródłem metaloproteinaz macierzy, które odpowiadają za enzymatyczny rozkład kolagenu. Stabilna równowaga pomiędzy produkcją a degradacją kolagenu utrzymuje się mniej więcej do 18. roku życia. Potem stopniowo produkcja kolagenu się zmniejsza, a po 40. roku życia ten spadek gwałtownie przyspiesza, dając ubytek rzędu nawet 1–2% kolagenu rocznie. [9] Biorąc pod uwagę, że kolagen stanowi blisko jedną trzecią wszystkich białek organizmu ludzkiego, a skóra składa się z kolagenu w blisko 70%, nie powinno się tego zjawiska bagatelizować. Wiemy również, że nie tylko wiek, lecz także niektóre czynniki środowiskowe mogą prowadzić do zaniku kolagenu w organizmie. Przykładem może być palenie papierosów, które przyczynia się do spowolnienia syntezy i przyspieszenia degradacji kolagenu. Stężenie metaloproteinaz u palaczy okazuje się dwukrotnie wyższe niż u osób niepalących. [6]
Kolagen w diecie
Głównym źródłem kolagenu w diecie są bogate w ten składnik tkanki zwierzęce: drób, ryby (spożywane w całości, czyli ze skórą) oraz żelatyna. Produkty roślinne nie zawierają kolagenu i są ubogie w aminokwasy budulcowe: glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. Aby zapewnić osobom pozostającym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej odpowiednią ilość kolagenu, podejmuje się próby wykorzystania genetycznie zmodyfikowanych organizmów, bakterii i drożdży do produkcji rekombinowanego kolagenu i rekombinowanej żelatyny. [1] Niezależnie od źródła pochodzenia kolagenu zapewnienie jego odpowiedniej ilości w diecie nie jest proste, zważywszy na to, że bogate w kolagen pokarmy często mają również wysoką zawartość tłuszczów i cholesterolu. Dlatego dobrym rozwiązaniem wydaje się doustna suplementacja kolagenu, najlepiej w postaci hydrolizatu, czyli krótkich fragmentów łańcucha polipeptydowego uzyskanych przy udziale wody i enzymów. Taka forma jest znacznie lepiej przyswajalna niż całe skręcone helisy, których trawienie, jak w przypadku każdego białka, wymagałoby od organizmu uruchomienia dodatkowych, energochłonnych procesów.
Suplementacja kolagenu
Na rynku jest dostępnych wiele różnych form kolagenu: płynny, w kapsułkach, w tabletkach oraz w postaci proszku. Najczęściej zawierają one hydrolizowany kolagen, liofilizowany kolagen lub żelatynę. Aktualnie nie mamy sprecyzowanych wytycznych co do rekomendowanej ilości kolagenu, jaką powinno się przyjmować na dobę. Dzienna dawka w zależności od producenta może się wahać od 2,5 do 15 g czystego kolagenu, ale ta najczęściej polecana to 4–5 g. Wybierając preparat, należy się kierować przede wszystkim typem kolagenu oraz jego pochodzeniem. Jeśli suplementacja ma na celu poprawę struktury chrząstki stawowej, -należy -sięgnąć po kolagen typu II, pozyskiwany z drobiu i rzadziej z wołowiny. Jeśli natomiast zależy nam na -poprawie kondycji skóry, powinniśmy wybrać kolagen typu I i III pochodzenia wieprzowego lub kolagen rybi typu I. Ten ostatni wydaje się najlepszym wyborem ze względu na skuteczność i łatwą przyswajalność, związaną z budową włókien i ich połączeń, najbardziej zbliżoną do kolagenu ludzkiego. [8]
Podsumowanie
Jako produkt naturalny kolagen może, a nawet powinien, być uzupełniany przewlekle. Suplementacja wzmaga co prawda syntezę kolagenu, jednak nie wpływa na jego degradację. Do chwili obecnej nie ma doniesień o możliwości przedawkowania kolagenu, opisano natomiast przypadki alergii na kolagen, ale dotyczyły one w większości populacji Japonii oraz kolagenu pozyskiwanego z konkretnych gatunków ryb [7], przy czym nie należy mylić alergii na kolagen z reakcjami, które pojawiają się w odpowiedzi na niektóre składniki złożonych suplementów kolagenowych.
Podsumowując, doustna suplementacja kolagenowa wydaje się stosunkowo prostym i pozbawionym ryzyka sposobem na uzyskanie istotnej poprawy elastyczności i nawilżenia skóry.
Bibliografia
1. Báez J., Olsen D., Polarek J.W., Recombinant microbial systems for the production of human collagen and gelatin, „Applied Microbiology and Biotechnology”, 2005, nr 69(3), s. 245-252.
2. Bello A.E., Oesser S., Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature, „Current Medical Research and Opinion”, 2006, nr 22(11), s.2221-2232.
3. Evans M. i in., A randomized, triple-blind, placebo-controlled, parallel study to evaluate the efficacy of a freshwater marine collagen on skin wrinkles and elasticity,„Journal of Cosmetic Dermatology”, nr 20(3), s. 825-834.
4. Khatri M. i in., The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review, „Amino Acids”, 2021, nr 53(10), s. 1493-1506.
5. Kim D.U. i in., Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, „Nutrients”, 2018, nr 10(7), s. 826.
6. Knuutinen A. i in., Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin, „British Journal of Dermatology”, 2002 , nr 146(4), s. 588-594.
7. Kobayashi Y. i in., Fish collagen is an important panallergen in the Japanese population, „Allergy”, 2016, nr 71(5), s. 720-723.
8. Maia Campos P.M.B.G. i in., Oral Supplementation with Hydrolyzed Fish Cartilage Improves the Morphological and Structural Characteristics of the Skin: A Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study, „Molecules”, 2021, nr 26(16), s. 4880.
9. Varani J. i in., Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation, „The American Journal of Pathology”, 2006, nr 168(6), s. 1861-1868.
Jak suplementować kolagen, aby działał?
Kolagen wytwarzamy jest przez fibroblasty w tkance łącznej. Stanowi 30 procent białek w organizmie człowieka. Wpływa między innymi na jakość skóry, prawidłową budowę tkanki chrzęstnej w stawach, gęstość kości, masę mięśniową i wzmacnia naczynia krwionośne. Gdy ludzki organizm starzeje się, kolagen ulega fragmentacji, a funkcja fibroblastów ulega pogorszeniu. Produkcja kolagenu zaczyna spadać już po 26 roku życia.
Insulinooporność to stan, w którym ponadnormatywne stężenie insuliny zaburza prawidłową reakcję organizmu. Reakcja na insulinę jest upośledzona, co powoduje, że trzustka musi produkować większą jej …
Jeszcze niedawno pokładano w nich wielką nadzieję. Okazało się, że całkiem niesłusznie, bo wcale nie mają tak niesamowitego działania, jak im przypisywano. Co więcej – …