fbpx

Niebezpieczne substancje w kosmetykach – te są nielegalne!

Autor Magdalena Błaszczak
niebezpieczne-substancje-w-kosmetykach

Jak wskazuje Dyrektywa Unii Europejskiej (76/768/EWG), prawo zakazuje stosowania 1328 substancji chemicznych, wywołujących możliwe mutacje genetyczne, choroby nowotworowe i wady wrodzone. 

mgr-Claudia-Musial

Claudia Musiał o niebezpiecznych substancjach w kosmetykach

doktorantka Nauk Medycznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedra i Zakład Chemii Medycznej, Wydział Lekarski.

Istnieje duża rozbieżność w standardach na rynku światowym, między listą zabronionych substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych w preparatach kosmetycznych. Wiele z nich można kupić przez Internet. Stale rośnie świadomość na temat składników stosowanych w produktach kosmetycznych.

 

Niebezpieczne substancje w kosmetykach: formaldehyd

Został wycofany na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) 2019/831 z dnia 22 maja 2019 roku. Rozporządzenie to weszło w życie 12 czerwca 2019 roku. Formaldehyd wcześniej stosowany był jako:

  • substancja konserwująca;
  • substancja mająca na celu ochronę preparatu kosmetycznego przed nadkażeniem bakteryjnym;
  • w preparatach przeznaczonych do stosowania na płytkę paznokciową.

Formaldehyd jest uznawany jako rakotwórczy

Największe stężenie formaldehydu może mieć miejsce w preparatach do:

  • prostowania włosów;
  • keratynowego prostowania włosów;
  • brazylijskiego prostowania włosów.

Podczas rozgrzania roztworu w trakcie zabiegu, formaldehyd może zostać uwolniony w formie gazu.

W USA formaldehyd dopuszczany jest do formulacji produktów pielęgnacyjnych (na skórę) czy kosmetyków kolorowych. Tamtejsza Agencja Żywności i Leków (FDA) nie poddała regulacjom zastosowanie  formaldehydu w wyżej wymienionych preparatach kosmetycznych. Wydano jedynie zalecenie, określające zastosowanie formaldehydu w stężeniu nie większym niż 0,2%. Zalecono też, by nie stosować go w formie aerozolu. W Japonii formaldehyd jest zabroniony.

Formaldehyd na etykietach kosmetyków

Środki konserwujące uwalniające formaldehyd, można znaleźć w składzie preparatu kosmetycznego (INCI, ang. International Nomenclature of Cosmetic Ingredients,  Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków) pod następującymi nazwami:

  • 2-bromo-2-nitropropano-1,3 diol;
  • quaternium-15;
  • diazolidynylomocznik;
  • imidazolidynylomocznik;
  • DMDM hydantoina. 

Te uwalniaćze formaldehydu zostały uznane przez Niezależny amerykański Panel Ekspertów ds. Oceny Składników Kosmetyków oraz europejski Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów za bezpieczne do stosowania w preparatach przeznaczonych do higieny osobistej czy środków czystości. Jak wskazuje Unilever, główny mechanizm uwalniaczy formaldehydu polega na „uwalnianiu szczątkowych ilości formaldehydu podczas okresu trwania produktu”.

niebezpieczne-substancje-w-kosmetykach-badania

Niebezpieczne substancje w kosmetykach: talk – krzemian magnezu 

Jest substancją ograniczoną w stosowaniu w preparatach kosmetycznych. Z chemicznego punktu widzenia, minerał ten określany jest jako krzemian magnezu –  Mg3Si4O10(OH)2.

Talk znajdował zastosowanie w szeregu preparatów kosmetycznych:

  • w preparatach do makijażu (np. w pudrach);
  • w dezodorantach;
  • zasypkach dla dzieci;
  • suchych szamponach. 

Na terenie Unii Europejskiej, zastosowanie talku jest objęte ograniczeniami. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA, określiła talk jako ogólnie uznany za bezpieczny (GRAS, Generally Recognized as Safe). FDA dopuszcza również zastosowanie talku w preparatach kosmetycznych w formie barwnika. W roku 2015 Cosmetic Ingredient Review Expert Panel na łamach publikacji Fiume M.M. et al Safety Assessment of Talc as used in cosmetics. International Journal of Toxicology 34, 66S-129S określił zastosowanie talku jako bezpieczne.

Niebezpieczne substancje w kosmetykach: hydrochinon

Jest składnikiem zakazanym na podstawie załącznika II (pozycja 1339) Europejskiego Rozporządzenia Kosmetycznego nr 1223/2009.

Możliwe jest wyłącznie zastosowanie hydrochinonu w stężeniu do 0,02%, co zostało określone załącznikiem II, pozycją 14. Wykazuje on działanie cytotoksyczne. W związku z tym, jego stosowanie w preparatach OTC zostało zabronione w Stanach Zjednoczonych. Został jednak dostępny na podstawie wystawionej recepty.

Niebezpieczne substancje w kosmetykach: triklosan 

Jest dostępny w USA, jednak zakazany w Unii Europejskiej.

Triklosan jest środkiem o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, stosowanym zazwyczaj w:

  • pastach do zębów;
  • mydłach;
  • detergentach;
  • produktach przeznaczonych do wybielania zębów;
  • w kosmetykach.

W świetle badań naukowych, składnik ten jest kontrowersyjny. Wykazano, że może prowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej. Analogicznie, jego stosowanie (jak również triklokarbanu) zostało ograniczone w Kanadzie oraz w Japonii.

Niebezpieczne substancje w kosmetykach: siarczek selenu

Podobnie jak powyższe substancje, w Unii Europejskiej również nie można stosować go w kosmetykach. Jest zakazany też w Japonii. W USA zatwierdzono jego stosowanie w szamponach o działaniu przeciwłupieżowym do 1%. 

Inne zakazane substancje to:

  • ftalany;
  • destylaty ropy naftowej;
  • pięć rodzajów parabenów: izobutyloparaben, fenyloparaben, benzyloparaben, zopropyloparaben oraz pentylparaben. Te w USA, nadal znajdują powszechne zastosowanie w preparatach kosmetycznych.
Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.
CZYTAJ TAKŻE

Biotyna – czy naprawdę działa na skórę, włosy i paznokcie?

Biotyna, nazywana również witaminą H, jest jedną z witamin z grupy B (witamina B7). Sama nazwa witaminy, pochodzi od greckiego słowa „biotos”, co oznacza „życie”. 

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności