fbpx

Jak bakteria Pseudozyma Epicola odmładza skórę? Fermentacja w kosmetologii

Autor Magdalena Błaszczak
bakteria-Pseudozyma-Epicola
Magdalena-Gorska-Ponikowska

dr hab. n. med. Magdalena Górska-Ponikowska

Profesor Gdańskiego Uniwersytetu MedycznegoKierownik Katedry i Zakładu Chemii Medycznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, twórczyni marki Skin Science. 

mgr-Claudia-Musial

Mgr Claudia Musiał

doktorantka Nauk Medycznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedra i Zakład Chemii Medycznej, Wydział Lekarski. Wykładowca w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku, kosmetolog, trycholog

Fermentacja w kosmetologii – pielęgnacja, która wspiera mikrobiom skóry

Oleje fermentacyjne w pielęgnacji skóry zwiększają penetrację składników w głąb skóry. Przynoszą także przynoszą korzyść w postaci wzrostu koncentracji składników formuły kosmetycznej. Dodatkowo wykazują zwiększoną aktywność antyoksydacyjną. Jest to szczególnie istotne w redukowaniu reaktywnych form tlenu, które przyspieszają starzenie się skóry. Ponadto, oleje poddane procesowi fermentacji zapewniają długotrwałe działanie nawilżające (humektant).

Fermentacja w kosmetologii – znaczenie pseudozymy

Jednym ze składników znajdujących zastosowanie w preparatach do pielęgnacji skóry jest pseudozyma (INCI: Pseudozyma Epicola). Pseudozyma jest bakterią stosowaną do fermentacji olejów roślinnych. Powoduje enzymatyczny rozkład trójglicerydów, oraz kwasów tłuszczowych na wolne kwasy tłuszczowe z lipidami mannozylerytrytolu i glicerol. Ten proces fermentacji, obejmujący produkty uboczne, powoduje wzrost aktywności antyoksydacyjnej. Fermentacja enzymatyczna prowadzi do produkcji kwasów organicznych. Produkty fermentacji, w tym również kosmetyki oparte na składnikach fermentacyjnych, wykazują działanie symbiotyczne ze skórą człowieka. Dowiedziono także, że proces fermentacji imituje funkcje komórek skóry. Jednocześnie wzmacnia  metabolizm skóry, wspierając jej barierę ochronną.

Jakie działanie mają kosmetyki oparte na technologii fermentacji?

Preparaty kosmetyczne oparte na technologii fermentacji, otrzymane w warunkach laboratoryjnych, wpływają na zrównoważenie mikrobiomu skóry. Postbiotyki, wchodzące w skład w chemiczne produkty uboczne, wykazują również właściwości przeciwzapalne. Co istotne, proces ten wpływa na rozkład struktury molekularnej składników w preparatach kosmetycznych. To wpływa na wzrost ich koncentracji oraz usprawnienie wchłaniania składników aktywnych. Aktywność antyoksydacyjna w preparatach kosmetycznych zazwyczaj wspierana jest innymi składnikami. Najczęściej są to pochodne witaminy C, kurkumina, koenzym Q10, witamina E czy dysmutaza ponadtlenkowa. Najczęściej są one pozyskiwane z naturalnych drożdży lub z fermentacji surowców roślinnych. Pielęgnacja oparta na zaawansowanej koncepcji fermentacji wspiera mikrobiom skóry, dzięki wykorzystaniu potencjału do samoregeneracji.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

CZYTAJ TAKŻE
Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.