fbpx

Witamina C – które formy w kosmetykach działają najskuteczniej?

Autor Magdalena Błaszczak
witamina-c

Witamina C od ponad 30 lat jest niekwestionowanym liderem wśród składników kosmetycznych, a co za tym idzie najbardziej przebadanym składnikiem aktywnym. Jej pozytywne oddziaływanie na skórę zostało potwierdzone w wielu badaniach naukowych.

Paulina-Spaleniak

mgr Paulina Spaleniak o witaminie C

kosmetolog

Witamina C w powszechnym nazewnictwie to  kwas askorbinowy, choć sugerowane poprawne tłumaczenie to kwas askorbowy z uwagi na właściwe tłumaczenie angielskiej nazwy ascorbic acid. Została ona po raz pierwszy wyodrębniona w 1928 roku przez Szent – Gyórgyyjego. Źródłem jej pochodzenia były owoce. W 1933 roku dwóch chemików Haworth i Hirst oraz niezależnie polski chemik Tadeusz Reichstein zsytentyzowali ją w laboratorium oraz poznali strukturę związku. Kwas askorbowy pod kątem chemicznym jest białym proszkiem, bez zapachu, lekko kwaśnym smaku. Jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie, a nie rozpuszcza się w tłuszczach.

Magiczne działanie witaminy C

 Swoją świetność witamina C zawdzięcza działaniu przeciwstarzeniowemu – ze względu na czynny udział w produkcji kolagenu  i zapobiegania jego degradacji (jest kofaktorem enzymu hydroksylazy); jest świetnym antyoksydantem – chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniom DNA. Dodatkowo uszczelnia też naczynia krwionośne niwelując zaczerwienienia i widoczność rozszerzonych naczynek. Witamina C to również świetny wojownik z przebarwieniami – hamując działanie enzymu tyrozynazy, działa rozjaśniająco oraz redukująco na zaburzenia pigmentacyjne spowodowane niewłaściwą produkcją melaniny w skórze.  Kwas askorbinowy również świetnie nawilża poprzez stymulację syntezy ceramidów, pośrednio wpływając na odnowę bariery naskórkowej. Dzięki swoim właściwościom wpływa na proces złuszczenia, regulację poziomu sebum i sprzyja procesowi gojenia się ran.

Właściwosci ochronne

W dzisiejszym nurcie pielęgnacji antipollution istotne jest stosowanie witaminy C. Żyjemy w czasach dużego narażenia na smog, który zawiera pyły niskocząsteczkowe dwutlenek siarki, tlenki azotu, metale ciężkie, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH). Nie do końca jest zbadany jego bezpośredni wpływ na naszą skórę. Jednak narażenie skóry na tak duże zanieczyszczenie przyspiesza proces jej starzenia, powoduje stany zapalne i problemy na podłożu dermatologicznym. Smog to przede wszystkim podobnie jak promieniowanie UV główny czynnik indukujący tworzenie się wolnych rodników w skórze (ROS). Wolne rodniki rozpoczynają kaskadę łańcucha i reakcji, które uszkadzają komórki. ROS są bezpośrednim czynnikiem powodującym chemiczne zmiany w DNA, błony komórkowej i białek, w tym kolagenu. Dlatego są głównymi prowodyrami starzenia się naszej skóry.

Dlaczego witamina C jest niestabilna?

Ludzki organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie witaminy C i jej magazynować. Stąd bardzo istotne jest, aby regularnie ją dostarczać z pokarmem lub suplementować. Ten proces również nie jest łatwy, bo witamina C ze względu na swoje właściwości chemiczne jest bardzo niestabilna – ulega ona rozpadowi pod wpływem tlenu, światła i temperatury. Również jest bardzo niestabilna w preparatach kosmetycznych, ze względu na rozpuszczalność w wodzie – generuje to problem z jej penetracją i powoduje powierzchowne działanie w naskórku. Witamina C najlepiej działa w niskim pH – a ono może powodować dodatkowe podrażnienia skóry, stąd nie wszystkie skóry dobrze reagują na jej aplikację. Prężnie rozwijający się rynek biotechnologiczny znalazł rozwiązanie na te problemy. Zaowocowało to powstaniem bardziej stabilnej formy witaminy C, która jest rozpuszczalna w tłuszczach, ale również jest odporna na działanie czynników zewnętrznych.

Jakie są najskuteczniejsze formy witaminy C?

Dzisiaj w preparatach kosmetycznych możemy spotkać ją aż w 5 postaciach, które wykazują większą skuteczność:

  • sól sodową fosforanu askorbylu (INCI: Ascorbyl Palmitate) lub sól magnezową fosforanu askorbylu (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate)
  • palmitynian askorbylu (INCI: Ascorbyl Palmitate) – forma estrowa kwas askorbinowego – stabilna, ale o zmniejszonej aktywności
  • 2 – glukozyd kwasu askorbinowego (INCI: Ascorbyl Glucoside) – pochodna z witaminy C i skrobi
  • tetraizopalmitynian askorbylu (INCI: Ascorbyl Tetraisopalmitate) – jedyna forma rozpuszczalna w tłuszczach, jednocześnie najbardziej stabilna i aktywna
  • kwas 3 – 0 – etylo askorbinowy (INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid) – amfifilowa postać witaminy C- rozpuszczalna w wodzie i tłuszczach. Do czasu pojawienia się tetraizopalmitynianu najbardziej aktywna i popularna w składnikach kosmetycznych.

Jak zwiększyć skuteczność witaminy C?

Bezdyskusyjnym kluczem sukcesu do zwiększenia penetracji formy witaminy C i jej aktywności w produktach kosmetycznych jest jej enkapsulacja. Polega ona na zamknięciu danej formy w specjalnych nośnikach, które maja zdolność pokonywania bariery naskórkowej, przez co trafiają w głąb skóry nie tracąc przy tym aktywności.

Suplementy anti-aging, które naprawdę odmładzają skórę

Antyoksydanty to substancje, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Potrzebuje ich każdy z nas, a szczególnie palacze, osoby narażone na długotrwały stres, promieniowanie UV, stosujący diety redukcyjne…

Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.