fbpx

Naturalna witamina C – Roślinne odpowiedniki składników syntetycznych

Autor Magdalena Błaszczak
Naturalna-witamina-C

W nowych kosmetykach pojawia się coraz więcej roślinnych odpowiedników składników syntetycznych, o dobrze znanej i sprawdzonej skuteczności. Jednym z nich jest witamina C.

anna-bukowska-chemik-kosmetolog

Anna Bukowska o naturalnej witaminie C

Chemik, kosmetolog

W jakich formach występuje witamina C w kosmetykach?

  • Kwas L-askorbinowy – Ascorbic Acid.  Niestety „czysta  witamina C” ulega szybkiemu utlenianiu i jest rozpuszczalna w wodzie. Może działać więc tylko w naskórku. Nadaje efekt rozświetlenia zaraz po nałożeniu.
  • Glukozyd askorbylu – Ascorbyl Glucoside. Wytwarzany jest z witaminy C i skrobi. Działa w głębszych warstwach naskórka oraz w skórze właściwej. Hamuje produkcję melaniny i w ten sposób zmniejsza przebarwienia. Odmładza ponieważ odbudowuje kolagen.
  • Palmitynin askorbylu – Ascorbyl Palmitate. To pochodna witaminy C o dużej stabilności, jednak małej aktywności biologicznej. Działa tylko na powierzchni skóry.
  • Sól sodowa fosforanu askorbylu – Sodium ascorbyl phospate. Ma podobne działanie jak sól magnezowa fosforanu askorbylu. Posiada też właściwości antybakteryjne, działa przeciwtrądzikowo nawet w niewielkim stężeniu.
  • Tetraizopalmitynian askorbylu – Tetrahexyldecyl ascorbate. Jest to obecnie najefektywniejsza forma witaminy C, ceniona szczególnie ze względu na skuteczną redukcję przebarwień.

Naturalna forma witaminy C

Naturalna witamina C – w jednej z najbardziej stabilnych i skutecznych form występuje jako tetraizopalmitynian askorbylu. Podobnie naturalną formą witaminy C o bardzo wysokiej skuteczności jest glukozyd wit. C..Tetrahexyldecyl Ascorbate (Tetraizopalmitynian askorbylu). Jest to jedna z najbardziej zaawansowanych  form witaminy C wykorzystywanej w zaawansowanej kosmetyce. W przeciwieństwie do kwasu L-askorbinowego jest bardzo stabilna i w odróżnieniu do pozostałych witamin C, rozpuszcza się w tłuszczach. Forma olejowa witaminy C wykazuje szerokie działanie kosmetyczne: wpływa na prawidłowy rozwój tkanki łącznej (przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za budowę spoiwa międzykomórkowego naskórka), poprawia koloryt skóry (jest inhibitorem reakcji syntezy melaniny), działa antyoksydacyjnie, przy regularnym stosowaniu chroni przed promieniowaniem UV, chroni DNA komórek pobudza produkcję kolagenu i elastyny, które poprawiają sprężystość skóry, wygładza zmarszczki.

CZYTAJ TAKŻE

Bakuchiol – czy może zastąpić retinol?

Bakuchiol jakiś czas temu został okrzyknięty niedrażniącym zamiennikiem retinolu i stał się gwiazdą branży kosmetycznej. Dał nadzieję na spektakularne efekty osobom, które nie mogą stosować w pielęgnacji preparatów z retinolem.

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.