U podłoża zaburzeń odżywiania, bez względu na bodziec (stres, presja, inne zaburzenia psychiczne, geny), leży ograniczenie kalorii, co dla organizmu jest sygnałem: „możesz umrzeć, uruchomić mechanizm przetrwania”.
mgr Katarzyna Pryzmont
dietetyk, specjalista psychodietetyki z kliniki dr Szczyt
Według Jacka Trimpleya, autora książki Rational Recovery: The New Cure for Substance Addiction, zbyt duży deficyt kaloryczny stymuluje gadzią część naszego mózgu do wzmożonej pracy, jaką jest pobudzanie łaknienia. W wyniku tego zaczynamy jeść i w ten sposób uzupełniamy niedobory energii. Definicja anoreksji, bulimii czy kompulsywnego jedzenia nie oddaje tego, jak kaleczące psychikę człowieka są te zaburzenia. Mogą prowadzić do wystąpienia lub nasilenia innych zaburzeń psychicznych lub izolacji społecznej. To ciągłe myślenie o tym, co zjem, ile, z kim, przy kim, czy przytyję, czy ludzie będą mówić, że je- stem za gruba lub za gruby, ile to ma kalorii, czy będzie gdzie zwymiotować, czy będzie jak schować jedzenie oraz że to już ostatni raz, bo kolejnego nie przeżyję…
Jakie są przyczyny zaburzeń odżywiania?
- Czynniki wymieniane jako sprzyjające zaburzeniom odżywiania u pacjentek z anoreksją to m.in. sytuacja rodzinna, w której dziecko jest emocjonalnie zaniedbywane lub zostaje włączone w kryzys, np. w rozwód rodziców, i otrzymuje od nich sprzeczne komunikaty.
- Obserwuje się również, że potrzeba akceptacji, dążenie do perfekcji przy jednoczesnym zaniedbywaniu własnych potrzeb mogą doprowadzić do rozwinięcia tego zaburzenia.
- Łączenie sukcesu z wyglądem oraz przekonanie, że szczupłość jest niezbędna do osiągnięcia szczęścia czy sukcesu zawodowego, również mogą stanowić bodźce do wykształcenia się nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
- U pacjentów z bulimią z kolei na rozwój choroby wpływ mogą mieć relacje rodzinne. Problemy z komunikacją w rodzinie, chaos, alkoholizm rodzica lub rodziców, przemoc fizyczna i/lub psychiczna są czynnikami predyspozycjonującymi do kompulsywnych zachowań przeczyszczających.
- Czynnikami ryzyka zwiększającymi prawdopodobieństwo rozwinięcia się kompulsywnego jedzenia może być m.in. otyłość w rodzinie, brak umiejętności radzenia sobie z emocjami, alkoholizm, trudne sytuacje życiowe, stosowanie rygorystycznych diet, nadmierna kontrola, np. rodziców, czy brak wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
- U niektórych pacjentów obciążonych genetycznie już w okresie prenatalnym może dojść do uszkodzenia ośrodka sytości, czego skutkiem jest ciągłe odczuwanie głodu.
Wpływ zaburzeń odżywiania na ciało
Zaburzenia odżywiania wyniszczają też ciało. Niektóre z nich wiążą się z zagrażającą życiu utratą masy cia- ła, rozregulowaniem hormonalnym, impotencją oraz bezpłodnością. Bywa, że towarzyszą im dolegliwości takie jak zaparcia, zgaga, wymioty, niestrawność czy utrudnione połykanie. Dodatkowo zdarza się, że po- jawia się osłabienie mięśni i kości, zaburzenie rytmu serca, a także chroniczne zmęczenie i rozdrażnienie.
Leczenie zaburzeń odżywiania
- W leczeniu anoreksji stosuje się przede wszystkim terapię behawioralną, która skupia się na zmianie za- chowań związanych z jedzeniem i kontrolowaniem wagi.
- Ważna jest także pomoc w przywróceniu zdrowego poziomu masy ciała i poprawie stanu odżywienia organizmu.
- W przypadku anoreksji często stosuje się terapię farmakologiczną, która ma na celu łagodzenie objawów depresji, lęków i zaburzeń nastroju. W ciężkich, wymagających hospitalizacji postaciach choroby stosuje się żywienie dojelitowe lub przez sondę, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych.
- W leczeniu bulimii stosuje się głównie terapię poznawczo-behawioralną, która skupia się na zmianie myślenia i zachowań związanych z jedzeniem oraz kontrolowaniem wagi. W przypadku bulimii ważne jest również wsparcie psychodietetyka w celu przywrócenia zdrowych nawyków żywieniowych.
Dr Marek Wasiluk o powikłaniu po podaniu kwasu hialuronowego Lekarz medycyny estetycznej z Kliniki Triclinium…
Zaburzenia erekcji to problem, z którym w Polsce mierzy się 1,5 miliona mężczyzn po 35.…