fbpx

Dieta – te połączenia składników mogą być szkodliwe dla zdrowia

Autor Magdalena Błaszczak
dieta

Tych produktów nie powinno się łączyć ze sobą, przygotowując potrawy. Nasza ekspertka, wyjaśnia dlaczego nie warto ich komponować w jednym posiłku. 

agnieszka-piskala

Agnieszka Piskała – Topczewska

dietetyk, coach żywieniowy, autorka książki „Chrzań te diety”

Para nr 1: pomidory i świeże ogórki

  • Świeże ogórki są dobrze tolerowane, dostarczają mikroelementów, m.in. potasu i kwasu foliowego.
  • Pomidory zawierają witaminy A, B1, B2, C, PP , kwas foliowy oraz sole mineralne, np. potas.
  • Chociaż oba warzywa są zalecane w zbilansowanej diecie, łączenie ich w jednej sałatce może sprawić, że potrawa będzie bezwartościowa. Dlaczego? Ponieważ świeże ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który niszczy witaminę C. Enzym ten, obecny nie tylko w ogórku, ale również w dyni. Niszczy witaminę C, zawartą w pomidorze, papryce, kapuście czy natce pietruszki.
  • Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie warzywa należy jeść oddzielnie. Są sposoby, które pozwalają wyrównać zawartość witaminy C lub unieszkodliwić enzym.
  • Zamiast świeżych ogórków, można sięgnąć po ogórki kiszone lub konserwowe, o obniżonej aktywności askorbinazy.
  • Do surówki lub sałatki można dodać sos na bazie oleju i octu winnego, kefir lub kwaśną śmietanę, gdyż właśnie kwaśne środowisko sprawia, że askorbinaza przestaje być aktywna.
  • Dodanie ogórków do sałatki pod koniec jej przygotowywania zapobiega rozkładowi witaminy C przez uwalniającą się z ogórków „wodę”.
  • Możemy po sałatce pomidorowo-ogórkowej zjeść paprykę czy pietruszkę, by przyswoić witaminę C z innego źródła.

Para nr 2: czerwone mięso i wino

  • Wytrawne czerwone wino dobrze komponuje się z czerwonym mięsem. Jeśli takie kolacje nie zdarzają się za często, to nie ma najmniejszego sensu, byśmy  rozważali, czy posiłek dostarcza nam wszystkich mikro- oraz makroelementów.
  • Na co dzień pamiętajmy, że zawarte w czerwonym winie taniny są jednym ze składników utrudniających wchłanianie żelaza hemowego dostępnego w czerwonym mięsie.
  • Dlatego wino warto zastąpić innym napojem, np. świeżym sokiem z czarnych porzeczek. Zawarta w nim witamina C pozwoli szybciej przyswoić żelazo zawarte w porcji mięsa.
  • Jeżeli mamy możliwość, do przygotowania soku wykorzystajmy świeże lub mrożone owoce, tak aby strata witaminy C była jak najmniejsza. W ten prosty i zdrowy sposób możemy zabezpieczyć się przed anemią.

Para nr 3: grzyby i alkohol

  • Grzyby zawierają nietrawioną przez ludzki organizm chitynę, dlatego są ciężkostrawne.
  • Popijanie, i tak już ciężkostrawnych grzybów alkoholem, nie jest więc dobrym pomysłem.
  • O ile większość połączeń może tylko przyczynić się do problemów gastrycznych, tak w przypadku czernidlaka pospolitego (jadalnego grzyba), nawet niewielka dawka alkoholu spożyta do 48 h od posiłku z tym rodzajem grzybów może być bardzo niebezpieczna.
  • Czernidlak pospolity zawiera koprynę, związek, który hamuje utlenianie alkoholu etylowego na etapie aldehydu. Taką samą reakcję wywołuje disulfiram – lek stosowany w leczeniu alkoholizmu.
dieta

Para nr 4: ryba i warzywa krzyżowe

  • Ryby, zwłaszcza morskie, należy spożywać co najmniej dwa-trzy razy w tygodniu, ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również jodu. Jód jest pierwiastkiem niezbędnym w prewencji chorób tarczycy.
  • Żeby cieszyć się zdrową tarczycą, nie wystarczy jeść ryby, ważne, żeby towarzyszyły im odpowiednie warzywa. Zaleca się unikanie warzyw krzyżowych (brokułów, kalafiora, kapusty, brukselki) ze względu na zawartość glikozydów. Te zaburzają wychwytywanie jodu przez tarczycę.
  • Dobrym rozwiązaniem jest gotowanie warzyw kapustnych oraz nasion roślin strączkowych przez pierwszych kilka minut bez przykrycia. Pozbawia się je w ten sposób związków hamujących przyswajanie przez organizm jodu.

Para 5: ryba i olej

  • Ryby są niezastąpionym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te mają szereg udokumentowanych właściwości prozdrowotnych.
  • Jednak kluczowe dla odpowiednio zbilansowanego posiłku jest łączenie ryb z odpowiednim tłuszczem. Na jednym talerzu z rybą nie powinien znaleźć się olej będący źródłem kwasów tłuszczowych omega 6 np.: olej słonecznikowy czy kukurydziany.
  • Połączenie takich produktów zaburza stosunek kwasów omega-3 i omega-6, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
dieta

Para 6: herbata i cytryna

  • To chyba najczęstsze, zaraz obok ogórka i pomidora, połączenie, którego nie powinniśmy stosować.
  • Liście herbaty zawierają glin, czyli pierwiastek, który, jak zostało udowodnione, przyczynia się do powstania choroby Alzheimera.
  • Najwyższe stężenie glinu znajduje się w czarnej herbacie. W naparze, który wypijamy, glin zostaje uwolniony tylko w ok. 1% i znajduje się w postaci nieprzyswajalnej przez organizm. Dopiero po kontakcie z odczynem kwaśnym (pH w żołądku lub sok z cytryny) przechodzi w przyswajalną formę.
  • Więcej przyswajalnego glinu może pojawić się w naszym organizmie, jeśli nie usuniemy z filiżanki z herbatą liści lub torebki. Jeśli zaś zaparzymy herbatę i potem po wyjęciu torebki użyjemy cytryny, to nasz organizm przyjmie taką samą ilość glinu, mimo iż do czystej wody glin z liści herbaty prawie nie przechodzi.
  • Żeby nie dać się zwariować, zapamiętajmy, że tylko wielkość spożytej dawki decyduje, czy coś jest szkodliwe, czy nie.

Para 7: Herbata i ciasto drożdżowe

  • Często mówi się, by nie łączyć tych dwóch produktów ze względu na zawarte w herbacie garbniki, które niszczą witaminę B1 zawartą w cieście. Stwierdzenie jest w połowie prawdziwie.
  • Drożdże zawierają bardzo dużo witaminy B1 i prawdą jest, że witamina ta jest niszczona przez substancje zawarte w kawie i herbacie.
  • Jednak ciasto drożdżowe nie jest najlepszym źródłem tiaminy, gdyż wysoka temperatura powoduje zmniejszenie jej zawartości o ok. 40%. Tak więc spokojnie możemy się delektować słodkim podwieczorkiem
Niniejszy przekaz ma charakter niepromocyjny, nie zawiera elementów wartościujących, wykraczających poza obiektywną informację i ma wyłącznie na celu podniesienie świadomości społecznej i poczucia odpowiedzialności na temat zabiegów medycyny estetycznej.
CZYTAJ TAKŻE

POLECANE ARTYKUŁY

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka prywatności Akceptuję Polityka Prywatności

Polityka Prywatności
Serwis internetowy www.estetyczny-portal.pl przeznaczony jest dla profesjonalistów, osób posiadających wykształcenie w zakresie medycyny estetycznej oraz dla przedsiębiorców zainteresowanych produktami medycyny estetycznej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Przechodząc do serwisu www.estetyczny-portal.pl oświadczam, że Jestem świadoma/świadomy, że treści na stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów, oraz jestem osobą posiadającą wykształcenie w dziedzinie medycyny estetycznej tj.: lekarzem, pielęgniarką, położną, kosmetologiem, farmaceutą, felczerem, ratownikiem medycznym, lub jestem przedsiębiorcą zainteresowanym medycyną estetyczną w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.